Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πολίτικαλ κορέκτ των επιδομάτων


Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου

"Σβήνουν" από τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη τα γνωστά σε όλους μας κοινωνικά επιδόματα.
Το Κράτος Πρόνοιας που ξέραμε μέχρι σήμερα, σε λίγο καιρό θα δούμε να αλλάζει πρόσωπο και να αντικαταστείτε με ένα πιο αυστηρό, δείχνοντας ένα φοροεισπρακτικό σκληρό πρόσωπο απέναντι στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, μιας και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση αυτών.
Τα αναπηρικά, τριτεκνικά, πολυτεκνικά, ανεργίας, αλλά και άλλα επιδόματα μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν καταργηθεί πλήρως!!! Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η πρόσφατα τοποθετημένη μετά το νέο ανασχηματισμό, Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία παίζει τον κύριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Η Υπουργός είχε προτείνει να περιοριστούν οι επιδοματούχοι της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" και να δημιουργηθεί μια πολιτική πρόνοιας που θα περιελάμβανε λιγότερες παροχές σε χρήμα. Ο προβληματισμός είναι οτι κάθε μέρα που περνάει από την επομενη του ανασχηματισμού έως τις 5 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να περνάει τέσσερα (4) καινούργια μέτρα.

Αυτό που έχουμε καταλάβει  είναι ότι η γραμμή θα είναι  σχεδόν η ίδια. Περισσότερη λιτότητα και άμεση λήψη αποφάσεων καθώς πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον τα μισά χρήματα των 900 εκ. ευρώ που οφείλει η κυβέρνηση να βρει. Ειδικότερα, -0,5% του ΑΕΠ (δαπάνες) θα πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο για το 2016-2019 και φυσικά να βρεθεί ο τρόπος εκείνος που θα αυξήσει κατά +0,2% τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, για το ίδιο χρονικό διάστημα. 
Ποιά είναι λοιπόν τα επιδόματα που θα εξαφανιστουν από τον χαρτη έως τα τέλη του 2019; 
1. επίδομα ενοικίου
2. επίδομα μακροχρόνια ανέργων
3. επιδότηση για κατασκηνώσεις
4. επιδότηση κοινωνικού τουρισμού
5. φοιτητικό επίδομα
6. επίδομα θέρμανσης
7. οικογενειακό επίδομα / επίδομα γάμου

Αντί των χρημάτων στα παραπάνω επιδόματα η απόφαση είναι να δοθούν φορολογικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους!!!
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ήδη με ποιόν τρόπο θα αντισταθμίσει την κατάσταση. Η σκέψη και μάλλον θα υπερισχύσει, είναι πως θα γίνει "ανταλλαγή" των κοινωνικών παροχών που μέχρι σήμερα δίδονταν στους δικαιούχους και κοινωνικά αδύναμούς με κουπόνια για τρόφιμα ή/και φάρμακα πιθανότατα και με φορολογικές ελαφρύνσεις και ασφαλιστικές παροχές.

Το Υπουργείο Εργασίας ήδη δεσμεύτηκε στους Θεσμούς για τα εξής:
α. Να καταργηθούν όλα τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ταυτόχρονα με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
β. Να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση  από το 2016 έως το 2019 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από τη σταδιακή κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015 σελ.1022) με τη λεγόμενη ρήτρα "ακραίας φτώχειας". Με την περικοπή των επιδομάτων θα θεσπιστεί μόνο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο έχει μετονομαστει σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα χορηγηθεί σε ελάχιστούς δικαιούχους και με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

Νούλα Χρυσοχοϊδου
Οικονομολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.