Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κράτη και τα παρακράτη της παγκοσμιοποίησης

Γράφει η Νούλα ΧρυσοχοϊδουΓια κάποιες χώρες υπάρχει ένας μοναδικός κανόνας ή μία μοναδική λύση. Αυτή του ΔΝΤ ή της
ΕΚΤ.Για άλλες χώρες υπάρχει μια πιο διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους. Οι αριθμοί όμως δεν λένε ψέματα κι ας μας λένε τεχνοκράτες. Μαζί με εμάς όλα τα κράτη-μέλη αλλά και γενικότερα όλες οι χώρες παγκοσμίως, έχουν χρέη. Άλλοτε μικρότερα από την Ελλάδα μα μερικές φορές πολύ  μεγαλύτερα από τα δικά μας.

Για παράδειγμα, οι χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία κ.α έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος απ΄οτι η χώρα μας. Μα το ερώτημα όμως τίθεται στο τραπέζι αλλά δεν το απαντά κανείς. Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι χώρες ενώ έχουν μεγαλύτερο χρέος απο εμάς δεν χρειάζονται την στήριξη όλων εκείνων των μηχανισμών της Ευρώπαϊκής Ένωσης και παγκοσμίως. αλλά οι χώρες αυτές προσπαθούν να σώσουν την μικρή στον χάρτη Ελλάδα (;)
Κι ας δούμε λίγο πιο αναλύτικα μερικά παραδείγματα που μονο να μας προβληματίσουν μπορούν...
Η Ελβετία, μια πανέμορφη χώρα με πολλά οικονομικά σκαμπανεβάσματα αλλά πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται στα έσω και στα έξω της. Λοιπόν, στην χώρα αυτή μια καθαρίστρια σε νοσοκομείο πληρώνεται με περίπου μηνιαία αποζημίωση το ποσό των 2.000 ευρώ, την ώρα που στην χώρα μας ο μισθός αυτός είναι ενός υπαλλήλου της ΔΕΗ με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας μέσα στα εργοστάσια και με ανθυγιεινή εργασία. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι οτι  το χρέος της Ελβετίας είναι περίπου στο 270%. 
Δεύτερο παράδειγμα: Η Νορβηγία έχει χρέος περίπου 140%. Αυτοί δεν χρειάζεται να σωθουν;
Ενώ υπάρχουν χώρες που χρωστάνε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ όπως οι ΗΠΑ με 13,5 τρις, η Αγγλία με 9 τρις ευρώ, το Λουξεμβούργο με 2 τρις ευρώ...Γιατί εμείς που χρωστάμε 0,5 τρις ευρώ είναι πιο σημαντικά τα δικά μας χρέη απο τα δικά τους(;)
Απ΄την άλλη πλευρά ας δούμε τις αραβικές χώρες. Κουβέιτ 29% χρέος, Αραβικά Εμιράτα 56% χρέος, χώρες που θεωρούνται και είναι φυσικά οι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου, Αφγανιστάν 23% χρέος, μια χώρα με πόλεμο πολλών ετών αντί να έχει βρεθεί καταχρεωμένη γίνεται να έχει τόσο μικρό χρέος (;)
Κι αν υπολογίσουμε θα δούμε οτι παγκοσμίως υπάρχει χρέος περίπου 98%. Ποιοί όμως έχουν τόσα χρήματα να δανείσουν; Κι αν δεν μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση ποιοι είναι όλοι αυτοί που μπορούν να δανείζουν, που τα βρήκαν όλα αυτά τα χρήματα; Τα χρήματα αυτά γιατί δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της δικής τους χώρας;
Αυτό που φυσικά παρατηρούμε είναι οτι η παγκόσμια οικονομία είναι μια παρωδία, μια ιστορία για γέλια και για κλάματα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι... Το χρήμα ως μέσο ανταλλαγής γενικά αποδεκτό από την κοινωνία τελικά είναι ένα ψέμα αποτυπωμένο σε υπολογιστές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κινούν οι μαριονέτες πολυεθνικές! Αλλά ποιοί τις κινούν τελικα;;;;

MsC Chrysochoidou Noula
Proffesor
BA of Accounting-BA of Finance
Msc in Banking


Επηρεασμένη από τον Καθηγητή Κ.Τοκμακίδη του  Αριστοτελείου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.