Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο νέος Φ.Π.Α. σε πλήρη εφαρμογή από Δευτέρα
Για τα ελληνικά νοικοκυριά ένα από τα πιο κύρια σημεία είναι ο Φ.Π.Α καθώς θα κληθούν να αυξήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να γεμίσουν το καλάθι τους. Σε μια εποχή που οι μισθοί είτε μειώνονται είτε παύουν να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Στο τελευταίο νομοσχέδιο που περάστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 229 ψήφους υπέρ αποφασίστηκαν και οι νέες αναπροσαρμογές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου σε εφαρμογή.
Έτσι σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς καθώς αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα δηλαδή τα διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση, αλλά και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο κρίσιμο για την χώρα μας νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εντός της εβδομάδας η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου 2015 και την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι :

ΦΠΑ

Θα ισχύουν τρεις συντελεστές, 23%, 13% και 6% 
  • Σε Φ.Π.Α. 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια και όλων των ειδών οι μαργαρίνες και όποιο άλλο δεν προέρχεται από ελιά, τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Επίσης στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των Μέσων μαζικής μεταφοράς. 
  • Στο 13% θα παραμείνουν το τυρί (όχι το τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν στο 13% και φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη όπως με φρούτα, ζάχαρη, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλων των ειδών τα αλλαντικά. 
  • Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5% που ήταν πριν) υπάγονται τα φάρμακα, τα θέατρα και οι εκδόσεις. 
  • Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% πλέον από 1-10-2015 
  • Με 13% βαρύνονται επίσης και όλες οι γεωργικές εργασίες. 
  • Τέλος, δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών καθώς καταργείται και ο μειωμένος Φ.Π.Α. από τα νησιά του Αιγαίου.
Παρακάτω βρίσκεται ολόκληρο το νομοσχέδιο που περάστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο:

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/metra.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.