Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αρμαγεδώνας των αγορών

 

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
Ο Παγκόσμιος συναγερμός στις αγορές χτύπησε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος!!! Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό γκρεμίζονται οι αγορές διεθνώς μετά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα ειδικότερα μετά την είδηση των κλειστών τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων (capital control) που θα πραγματοποιηθεί όλη την εβδομάδα.
Πρώτες οι αγορές της Ασίας άνοιξαν με τεράστια πτώση και αναμένεται της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα ξημερώματα ο Hang Seng είχε απώλειες -1,77% δηλαδή 482 μονάδες ενώ ο Shanghai είχε πτώση -7,39% δηλαδή 335 μονάδες, τέλος ο NNikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -1,9%. 

Στο κόκκινο βρίσκονται οι μετοχές στην Ιαπωνία με τον Nikkei Stock Average να βρίσκετε στο -2,3% και τον Topix στο -2,6% αντίστοιχα. Στην άλλη πλευρά, η Αυστραλία και ο δείκτης S&P ASX 200 υποχώρησε κατά 2% χαμηλότερα από τον Ιανουάριο ενώ στη Κορέα ο δείκτης Kospi είχε απώλειες στο 1,4%.
Οι Αμερικάνικες αγορές αναμένεται να έχουν πτώση διότι τα futures του δείκτη S&P 500 υποχώρησαν κατά 1,7% ενώ τα future του Dow σημείωσαν πτώση της τάξεως των 320 μονάδων. Το Λονδίνο τώρα υποχωρεί κατά 220,7 μονάδες μιλώντας για τον δείκτη FTSE 100. Η υποχώρηση είναι δραματική ενώ επηρεάζονται όλες οι αγορές και μιλώντας για αγορές, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί 170 μονάδες. Το ευρώ κλονίζεται και υποχωρεί και στο Σύδνεϋ κατά 2% έναντι του δολαρίου στα 1,096 δολάρια., ενώ η πτώση του ιαπωνικού γιέν έφτασε στο 2,5%.
Τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας κατά το άνοιγμα των αγορών θα εκτοξευθούν φτάνοντας τις 350 μονάδες βάσης. Με την πίεση που δέχεται το ευρώ η ισοτιμία κυμαίνεται κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου και είναι σίγουρο ότι οι αγορές παγκοσμίως δέχονται ισχυρό αρνητικό σοκ. Την ώρα που το γερμανικό χρηματιστήριο αναμένει μεγάλη πτώση του δείκτη DAX ενώ χθες το βράδυ τα futures του γερμανικού δείκτη κυμάνθηκαν στο -4%.
Με λίγα λόγια, το ελληνικό δημοψήφισμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά ομολόγων στου Νότου και να τα κάνει λιγότερο ελκυστικά. Η κατάρρευση των αγορών γίνεται ολοένα και πιο σίγουρη, η Ευρώπη αδυνατεί να προβλέψει αλλά σίγουρα και να αντιμετωπίσει την συστημική κατάρρευση καθώς υπάρχει πληθώρα ερωτήσεων που δεν γνωρίζουμε τις τελικές απαντήσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε μια νέα "Μαύρη Δευτέρα";;;

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.