Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ταμείο, τα συν και πλην των 8 δις

 Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 
Τις ισορροπίες... Ποιές ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση χθες στη Σύνοδο Κορυφής δεν καταλάβαμε τελικά. Η λίστα των μέτρων που κατατέθηκε στους πιστωτές είναι αυτή που θα αποτελέσει τη βάση για την τελική συμφωνία. Οχτώ (8) δις ευρώ το σύνολο του ταμείου περίπου και για να ακριβολογούμε τα μέτρα έχουν πάρει ύψος 7,899 δις ευρώ για το μισό του 2015 και για το 2016. 

Το κύριο μέτωπο είναι οι φόροι, γενικευμένες αυξήσεις στον ΦΠΑ ως αντιστάθμιση για να μην αυξήσει τα βάρη (άμεσα) σε μισθούς και συντάξεις. Έμμεσα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις επηρεάζονται καθώς αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014, ταυτόχρονα έμμεση η επιβάρυνση από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά παραμένει στο 13% η ηλεκτρική ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής καθώς επίσης η εστίαση και τα ξενοδοχεία. 
Αυτό που κερδίζουμε είναι και φέτος τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 της τάξεως του -1% και για το 2016 αντίστοιχα στο -2%, άρα λιγότερη λιτότητα στα χαμηλά-μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Αναλυτικότερα λοιπόν αν κάνουμε ταμείο θα καταλάβουμε ότι:
ΦΠΑ: Τρείς είναι οι συντελεστές, 6%, 13%, και 23% και έσοδα που θα αποφέρουν κοντά στα 680 εκ. ευρώ και το 2016 1,360 δις ευρώ. Τα φάρμακα και τα βιβλία θα βρίσκονται στο 6% της φορολογίας, η ηλεκτρική ενέργεια, η εστίαση, τα ξενοδοχεία και τα βασικά είδη διατροφής στο 13%, ενώ τα υπόλοιπα αγαθά θα φορολογηθούν με 23%.
Ασφαλιστικές εισφορές: Ακυρώνεται η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 3,9% και τα έσοδα που θα προκύψουν κυμαίνονται στα 350 εκ. ευρώ για το 2015 ενώ για το επόμενο έτος κυμαίνεται στα 800 εκ. ευρώ ενώ αυξάνεται η εισφορά υγείας στις συντάξεις από 4% στο 5% με στόχο εσόδων τα 135 εκ. ευρώ για το 2015 και 270 εκ. ευρώ για το 2016. Επίσης, εισφορά 5% επί των επικουρικών συντάξεων και κάνοντας τις πράξεις τα έσοδα που προκύπτουν είναι 240 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος, ενώ αυξάνεται η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% και ο λογαριασμός μας δίνει 120 εκ. ευρώ για το 2015 και 250 εκ. ευρώ για το 2016. Τέλος, οι πρόωρες συντάξεις καταργούνται σταδιακά με έσοδα για το κράτος 60 εκ. ευρώ για φέτος και 300 εκ. ευρώ για το 2016.
Κλίμακα φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων:
Στην έκτακτη εισφορά φυσικών προσώπων η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξής:
  Από 12.000 – 20.000 ευρώ        0,7%  από 1% που ήταν πριν
  Από 20.001 – 30.000 ευρώ        1,4%  από 2% που ήταν πριν
  Από 30.001 – 50.000 ευρώ        2,0%  από 2% που ήταν πριν
  Από 50.001 – 100.000 ευρώ      4,0%  από 3% που ήταν πριν
  Από 100.001 – 500.000 ευρώ    6,0%  από 4% που ήταν πριν
  Και πάνω από 500.000 ευρώ     8,0%  είναι η νέα κλίμακα

Ο στόχος από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι να φέρει έσοδα 220 εκ. ευρώ φέτος και 250 εκ. ευρώ το 2016. Με την έκτακτη εισφορά  στο 12% για τις επιχειρήσεις και με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, τα έσοδα κυμαίνονται 945 εκ. φέτος και 405 εκ. ευρώ για το 2016. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από το προηγούμενο 26% στο νέο 29%  και με έσοδα 410 εκ. ευρώ για το 2016. Αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβ. και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και πισινών με στόχο τα 47 συν 47 εκ. ευρώ. Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 2500 κυβ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων. Φόρος για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις,  διεξαγωγή διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές άδειες και έσοδα τα 100 συν 100 εκ. ευρώ μέσα στην διετία. Επίσης, διαγωνισμός και για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας των 4G και 5G και έσοδα στο ταμείο 350 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος. Τέλος, φορολογούνται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με έσοδα φέτος κοντά στα 25 εκ. ευρώ και 225 εκ. ευρώ για το 2016
Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 200 εκ. ευρώ για το 2016. Ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να κυμαίνεται στο 1% και 2% για το 2015 και 2016 αντίστοιχα, σε σχέση με το πλεόνασμα που είχε υπογράψει η Νέα Δημοκρατία στο 3% και 4,5% αντίστοιχα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ελληνική οικονομία ακούγεται ότι θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δις ευρώ ενώ σε πέντε χρόνια θα εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος κοντά στα 15,4 δις ευρώ κάτι παραπάνω από 8,5% του σημερινού ΑΕΠ.  
Όσα ακούγονται για τις ιδιωτικοποιήσεις αυτό που τελικά προβλέπει η συμφωνία είναι το εξής: Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
  1. Την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων
  2.  Την υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
  3. Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  4. Την δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
  5. Αλλά δεν γίνεται δεκτή η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και η λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ» που μας αφορά, ενώ τέλος εξαιρείται η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.
Η ελληνική πλευρά προτείνει για το χρέος την εξαγορά των ομολόγων Τρισέ ύψους 27 δις ευρώ από τον ESM και ημερομηνία λήξης μετά το 2022, με χαμηλά επιτόκια ώστε να μπορεί η χώρα μας να συμμετέχει στο πρόγραμμα Ντράγκι, το πρόγραμμα δηλαδή της ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, την χρηματοδότηση μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος για ανάπτυξη κυρίως στις υποδομές της Ελλάδας αλλά και στις νέες τεχνολογίες.
 Κάνοντας λοιπόν το ταμείο, τα συν και πλην των 8 δις ευρώ... προκύπτουν όλα τα παραπάνω....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.