Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι 50 αποχρώσεις του ΔΝΤ
Από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Εν έτη 2015 και μετά από τις 50 αποχρώσεις του γκρι, κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αλλάξει καμιά πενηνταριά χρώματα. Ευνοϊκή η κομισιόν, ανυποχώρητο το ΔΝΤ και όλοι εμείς αναρωτιόμαστε, τελικά θα πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ;  Εν ολίγοις σας παρουσιάζω το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Αν και το κείμενο βρίσκετε στην αγγλική γλώσσα, προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ για το 2015 στο 0,6%, για το 2016 στο 1,5%, για το 2016 στο 2,5% και τέλος φτάνει στο 2022 στο 3,5%. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση ζητά τρεις συντελεστές ΦΠΑ με 6%, με 11% και τέλος με 23%, με τον χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.
Φυσικά οι μεγάλες αυξήσεις θα είναι σε πολλά είδη διατροφής καθώς με συντελεστή 23% θα φορολογούνται τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες, τα γλυκά, τα σάντουιτς, οι σοκολάτες αλλά και οι σάλτσες. Από την άλλη στον χαμηλό συντελεστή 6% έχουμε τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα και στο 11% οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα ξενοδοχεία και γενικότερα η εστίαση. Εάν αποδεχτούν αυτά τα μέτρα για το ΦΠΑ τότε η εφαρμογή των τριών νέων συντελεστών θα είναι άμεση, ενώ για τα νησιά η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα υλοποιηθεί από την 1η Οκτώβρη. 
Η πρόταση της Κυβέρνησης εμπεριέχει και την έκτακτη εισφορά για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία του 2009, δηλαδή οι επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (πόσες να είναι αυτές;;;) καθώς επίσης και φόρο πολυτελείας για τα Ι.Χ μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κ.ε.). Επίσης, υπάρχει και η κλιμάκωση των συντελεστών μέχρι το 8% για τα υψηλά εισοδήματα με αναδρομική ισχύ.
Αν όλα αυτά συμφωνηθούν, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία της 220 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά, ενώ η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα αποφέρει έσοδα κάτι παραπάνω από 1 δις. ευρώ και όλα αυτά για το σωτήριο έτος 2015. Τέλος, προβλέπεται το χαράτσι με αναδρομική ισχύ για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η έκτακτη φορολογία για τις επιχειρήσεις (με κλίμακες) και έσοδα κοντά στο 1 δις. ευρώ....και όσοι βγήκατε με πρόωρη σύνταξη ήσασταν τυχεροί διότι από εδώ και πέρα ξεχάστε το καθώς μπαίνει βαθιά το μαχαίρι στις πρώρες συνταξιοδοτήσεις.

Και το χρώμα που θα φορεθεί φέτος το καλοκαίρι είναι το κεραμιδοκανελοκοραλλοκόκκινο!!!

* Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (κείμενο στα αγγλικά)
http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/protasi_draft_id3383452.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.