Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Η Συνθηκολόγηση και το "κρύο" ανέκδοτο της ΚαγκελαρίουΑπό τη Νούλα Χρυσοχοΐδου

Με τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη Ρίγα κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο που δείχνει την αμηχανία και την πλήρη άγνοια των Ευρωπαίων πολιτικών, καθώς φέρεται δημοσιογράφος να ρωτάει την Καγκελάριο της Γερμανίας αν ξέρει πότε θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα. Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη, "Δεν ξέρω, ρωτήστε τον Φρανσουά Ολάντ. Ούτε κι αυτός ξέρει...."

Και ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωναν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λήξουν τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι σίγουροι για το τι θα συμβεί πραγματικά.
Τα θέματα στο τραπέζι πολλά ...Τριμερείς και επταμερείς οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της γαλλογερμανικής "διεύθυνσης" προσπαθούν να βρουν λύση και να επαναδιαπραγματευθούν τους κόκκινους παρονομαστές.
 Αν και η απέναντι πλευρά δηλώνει ότι Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να προσφέρουν συνδρομή στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί άμεση λύση με τους τρείς θεσμούς, φαίνεται ότι η Ελλάδα ελπίζει σε ουσιαστικές πολιτικές παραχωρήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έδωσε το στίγμα του με τις τελευταίες του δηλώσεις καθώς από ότι καταλαβαίνουμε επιμένει στο ότι δεν θέλει να αποτρέψει με κάθε μέσο την ελληνική χρεοκοπία. Ενώ τις τελευταίες ημέρες αναρωτηθήκαμε ποιες είναι οι βλέψεις του τελικά διότι προς το παρόν γίνονται μόνο με προειδοποιήσεις, όπως δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. «Θα είναι κατ' αρχάς μια μη συμβατική λύση που θα περιλαμβάνει ένα παράλληλο προς το ευρώ νόμισμα και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων» προσθέτει. Ενώ φαίνεται να γνωρίζουν τις λεπτομέρειές του  μόνο οι πολιτικοί της πρώτης σειράς (Μέρκελ, Ολάντ, Σόιμπλε). Είναι η "Ευρώπη των δύο ταχυτήτων" των τριών πολιτικών «γιγάντων»..... Αλλά ούτε και εδώ πάλι ξέρουν πότε ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί κι αυτό γιατί σε σχετική ερώτηση που του έγινε  ο κύριος Σόιμπλε είπε ακόμα ότι: «Η Ελλάδα θα έχει προβλήματα για να βρει πιστωτές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν βρουν χρήματα οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι να τα πάρουν. Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ (ελληνιστί: εντάξει), είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (να δανείζουμε χρήματα) έως το 2020...!!!! Αν βρείτε χρήματα απ’ αλλού,  όπως π.χ. από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη... Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισεκ. ευρώ». 
 Και η βασική θέση της Βιέννης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, διότι όλα τα άλλα θα έρθουν μετά ....λένε!!!
Και μετά το "κρύο" γερμανικό ανέκδοτο που συζητιέται στα πηγαδάκια της Ρίγας, αναμένουμε την συνθηκολόγηση και είτε το Σχέδιο Α' είτε το Σχέδιο Β΄ (γιατί υπάρχει και αυτό) να λειτουργήσει αν και τελικώς μια μερική συνθηκολόγηση θα ήταν ως ένα βαθμό ικανοποιητική, για τους Ευρωπαίους για να μην εκτραπεί η κατάσταση.
Αναμένοντας λοιπόν.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου