Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Νομισματικός Πόλεμος καλά κρατεί

Μέσα στην δίνη της παγκόσμιας κρίσης, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας,  εμφανίζεται και πάλι η οικονομική αστάθεια με την αύξηση της νομισματικής ισοτιμίας του δολαρίου  καθώς έτσι καθιστά  τις οικονομίες, όπως π.χ. η Τουρκία  περισσότερο ευάλωτες  αυτό φυσικά εκτιμά ο οίκος Moody's. 
Πιο συγκεκριμένα με βάση την τριμηνιαία οικονομική εκτίμησή της, η Moody's παρατηρεί ότι η ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν διακαώς να χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική χωρίς να πειράξουν τα επιτόκια απο την άλλη όμως η νομισματική πολτική της Αμερικής αλλάζει πλεύση και η διαφοροποίηση αυτή θα επιφέρει διαφορετική πορεία πλεύσης της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Κυρίαρχος φόβος είναι η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων καθώς εντοπίζεται η απομάκρυνση οικονομικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες διεθνής αγορές με σκοπό να τοποθετηθούν στην τραπεζική οικονομία της Αμερικής, αυτό σημαίνει ότι  θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση κέρδους για τους επενδυτές..... Και τι λέει η οικονομική θεωρία ότι η αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων δείχνουν πόσο καλά χρησιμοποιούνται τα επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό την αύξηση κέρδους των μετόχων-επενδυτών, σε αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα επηρεαστεί και η ΕΕ, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο δολάριο. Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδυτικές προοπτικές, αλλά και την οικονομική ρευστότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως π.χ. η προαναφερόμη χώρα Τουρκία.
Η νομισματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου πήρε την κατηφόρα και μαζί με αυτή έχουμε και το χαμηλό επίπεδο των τιμών πετρελαίου, με αυτές τις δύο σχέσεις υπάρχει η εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και η οικονομική ανάπτυξη για τα έτη 2015 και 2016 κοντά στο 1,5%.
Τέλος,  ο οίκος Moody's αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2015 της τάξεως του 2,8% περίπου ενώ αντίστοιχα για το 2016 κοντά στο 3%.

Νούλα Χρυσοχοϊδου
BA of Accounting
BA of Finance
MsC in Banking

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.