Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

36 Χρόνια .... ΕΟΚ
Από τη Νούλα Χρυσοχοΐδου

Ήταν 29 Μαΐου 1979 .... Πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την υπογραφή του σε μια από τις πιο ιστορικές συμφωνίες προσχώρησης της Ελλάδας, στην ΕΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 1976 και τρία χρόνια αργότερα το 1979 επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου 1979.
Ήταν το επισφράγισμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, που πολλές φορές μόνος του ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο αείμνηστος πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Για την ιστορία η υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ) έγινε τον Ιούνιο του '59, καθώς η αίτηση αυτή οδήγησε τελικά στην υπογραφή της Συμφωνίας δηλαδή της σύνδεσης Ελλάδας – Ε.Ο.Κ, τον Ιούνιο του '61. Με αυτήν την συμφωνία έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά τον Απρίλιο του '67 η διαδικασία αυτή σταμάτησε μετά την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ενώ ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τον Ιούλιος του '74.
Ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος. Πράγματι, η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που απηύθυνε στον τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά και Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.
Οι πιο σημαντικοί λόγοι που η χώρα μας επέλεξε να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν γιατί θεώρησε ότι μέσω του θεσμικού πλαισίου της ΕΟΚ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει εσωτερικά τους θεσμούς, όχι τους σημερινούς "θεσμούς", αλλά και γενικότερα το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Επίσης η νέα ανεξαρτησία αλλά και η θέση της στον δυτικό κόσμο θα την έδινε την υπεροχή έναντι των "αιώνιων εχθρών" της, κατά κύριο λόγο αυτή της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την κατάληψη της ελληνικής Κύπρου από τους Τούρκους τον Ιούλιο του '74. Σίγουρα όμως θα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη αλλά και την εκσυγχρόνιση της Ελλάδας, ενώ θα επίλυε τα προβλήματα υπανάπτυξης και της τότε πολιτικής ανωμαλίας σταθεροποιώντας πρώτα από όλα το Δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό όμως που ενδιέφερε την Ελλάδα δικαίως, ήταν ότι θα μπορούσε να παίρνει μέρος αλλά και να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές διεργασίες της ενοποίησης .... Και δεν ήταν λάθος τακτική, καθώς τουλάχιστον για τριάντα χρόνια από την ένταξη της στην ΕΟΚ η Ελλάδα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Η ειρωνεία όμως είναι ότι 36 χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιγε την πόρτα στην Ευρώπη και την ενοποίηση της Ελλάδας με τον δυτικό κόσμο ενώ 36 χρόνια μετά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, πασχίζει να μην βρεθεί η χώρα πίσω από την κλειστή πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.