Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι κατά φαντασία ασθενείς των εκτιμήσεων της ΕΚΤ

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου και ο Κωνσταντίνος Παππάς

"Λεφτά Υπάρχουν"...  και είναι πλέον εικονικά! Από τότε που ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση τα σενάρια από την Ευρώπη πάνε και έρχονται το ίδιο και οι εκτιμήσεις. Είναι όμως φανταστικά σενάρια ή είναι η αληθινή πραγματικότητα που προσπαθεί να περάσει το μήνυμα του GREXIT στον ελληνικό λαό πιο αναίμακτα; Η Ελλάδα θεωρείται η χώρα των υπηρεσιών, όμως δεν αποτελείται μόνο από Δημόσιους Υπαλλήλους. Απλή λογική: Το χρέος της Ελλάδας είναι εικονικό το ίδιο και τα χρήματα που θα λάβει σε περίπτωση εξόδου...
Με απλά λόγια, η χώρα μας χρωστάει ένα τεράστιο, δυσανάλογο ποσό για τα οικονομικά της δεδομένα. Το χρέος της είναι δεν είναι τόσο απλά δομημένο κι αυτό γιατί η Ελλάδα χρωστάει εγγυήσεις δηλαδή "χαρτιά" και όχι ρευστό, χρωστάει "χαρτιά" και πληρώνει ρευστό!!!Σε περίπτωση που η Ελλάδα ΔΕΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, είναι υποχρεωμένα τα κράτη - "δανειστές" να τις καλύψουν, πράγμα το οποίο θα έχει συνέπειες στου προϋπολογισμούς τους και στην δημοσιονομική τους πολιτική, με άλλα λόγια "Η ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑ".
Τώρα η Ευρωζώνη θέλει να την ξεπληρώσει με  διαφορετικό νόμισμα....Στο σενάριο αυτό, μια στάση πληρωμών από την χώρα μας θα αναγκάσει την ΕΚΤ να δράσει εναντίον μας και πιθανότατα να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής η Ελλάδα δεν θα πάρει ρευστό  από τους "δανειστές" της αλλά θα πληρώνει με το δεύτερο ευρωπαϊκό εικονικό νόμισμα, το IOU. Μόνο που με αυτό θα ξεπληρώσει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου. Οι υπόλοιποι θα περιμένετε ένα υποτιμημένο νόμισμα....άλλου χαρακτήρα που θα αναλύσουμε σε ένα άλλο μας άρθρο. 
Τι είναι όμως το IOU(I Owe You) ;
Ένα IOU (συντομογραφία από την φράση "Σου χρωστάω"), είναι συνήθως ένα άτυπο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος. Ένα IOU διαφέρει από ένα γραμμάτιο, δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους όρους αποπληρωμής, όπως ο χρόνος αποπληρωμής.  Καθορίζεται ο οφειλέτης, το οφειλόμενο ποσό, και μερικές φορές και ο πιστωτής. Τα IOUs που υπογράφονται ίσως φέρουν διακριτικά σήματα ή σχέδια για να καλύπτεται η αυθεντικότητα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εξαγοράσιμα για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή τις υπηρεσίες  από την ποσότητα του νομίσματος, που είναι δηλαδή μια μορφή χαρτιού.
Το δυσμενές σενάριο είναι ότι τυπικά η Ελλάδα θα είναι στην Ευρωζώνη, αλλά χωρίς ρευστότητα και φυσικά με περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων της. Η χώρα μας δεν θα έχει δανεικά, οι φόροι της δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της. Άρα θα αρχίσει να αποπληρώνει μισθούς και συντάξεις με διατακτικές IOU. Για τους Οικονομολόγους δεν θεωρείται κάτι καινούργιο. Αρκεί να θυμίσουμε ότι ήταν η Ελλάδα που είχε αποπληρώσει τα χρέη των φαρμακοβιομηχανιών με κάποια μορφή IOU, άσχετα αν τελικά κουρεύτηκαν. 
Η πιθανότητα είναι τα IOU να μην λειτουργήσουν ως παράλληλο νόμισμα...αλλά ως μία αναγκαστική μορφή εσωτερικού δανεισμού της χώρας από τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της καθώς επίσης και από τους προμηθευτές της, ότι έχει σχέση όμως μόνο με τα κρατικά χρέη. Για να καταλάβουμε αρκεί να αναφέρουμε ότι: Αν το κράτος χρησιμοποιήσει τα IOU's τότε οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν και θα ισοσκελιστούν με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού των IOU's. Μόνο όμως για εσωτερικές μελλοντικές προμήθειες του δημοσίου, διότι αυτή η μορφή πληρωμής δεν ισχύει για το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα θα είναι η περικοπή των μισθών και των συντάξεων, όχι όμως μέσω ενός Μνημονίου αλλά μέσω της εσωτερικής αγοράς χρήματος. Με απλά λόγια: όσα περισσότερα IOU's θα εκδίδονται από το κράτος τόσο λιγότερα αγαθά θα αγοράζονται ..... κι αυτό μέχρι να επέλθει η ισορροπία, με την ελπίδα φυσικά να έρθει, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει αυτή η πρακτική.
Από την άλλη όμως το εικονικό αυτό νόμισμα θα μπορούσε να επιτύχει την υποτίμηση που δεν μπόρεσε να καταφέρει η διακρατική παρέμβαση στην αγορά μέσω των Μνημονίων. Αν δηλαδή δεν υπήρχε αυτή η παρέμβαση, των Μνημονίων, ίσως με έναν "ξαφνικό θάνατο" μια χρεοκοπία δηλαδή να έδινε τέλος στο αιώνιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μόνο που θα ήταν ένα βίαιο "τέλος" για τον ελληνικό λαό.
Μέσα από όλες αυτές τις πρακτικές καταλαβαίνουμε ακόμα πιο εύκολα ότι η Οικονομία είναι ένα τεχνοκρατικό σύστημα, αυτό που υπολογίζει τις μονάδες και επιθυμεί μονάχα να ισοσκελίσει τα βιβλία της, ανεξαρτήτως ανθρώπινου ή όχι κόστους. Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις με το νέο εικονικό νόμισμα είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί. Διότι το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθούν οι πληθωριστικές τάσεις καθώς όλοι θα προσπαθούμε να "ξεφορτωθούμε" το χαρτί-νόμισμα που θα έχουμε στην κατοχή μας και εκτός των άλλων θα ξεκινήσει μια εσωτερική κοινωνική αντίδραση με τα δυο νομίσματα σε ισχύ καθώς θα αγοράζονται πολύ φθηνά οι υποτιμημένες ελληνικές περιουσίες και ξάφνου στην Ελλάδα του 2015 η διαπλοκή και η διαφθορά θα κάνει την εμφάνιση της και θα διεκδικεί τον θρόνο της ξανά......
Και όλα αυτά φυσικά είναι οι κατά φαντασία ασθενείς των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες τους όμως δεν είναι..!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.