Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eurogroup…Το χθες.Από τη Νούλα Χρυσοχοΐδου

Eurogroup χθες, με σερβιρισμένο κύριο πιάτο, την Ελλάδα. Ένα Eurogroup που έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, μεταθέτοντας τη τελική σύγκρουση – διαπραγμάτευση για αργότερα. Τι χάσαμε και τι κερδίσαμε χθες; Επιβεβαιώθηκε ότι τα 10,9 δις ευρώ πέρασαν οριστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και δεν μπορεί να κάνει χρήση του το Δημόσιο, παρά μόνο για την στήριξη των τραπεζών και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του μηχανισμού. Η Τρόϊκα – θεσμοί επιστρέφει αύριο, παρά τα όσα έλεγε η κυβέρνηση ότι τελείωσε, μπορεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει γίνει να μην ελέγχουν τα πολιτικά πρόσωπα, και οι συνεννοήσεις να είναι μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές, χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΥΠ.ΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε να ζητάει το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν τους ρώτησε για το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, που δυστυχώς οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας των κρατών της Ευρώπης έχουν εκλείψει με τον πιο κυνικό τρόπο.
Επίσης, είναι κοινά αποδεκτό ότι χωρίς κούρεμα χρέους υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, συνυπολογίζοντας  ότι οι εταίροι–δανειστές μας το απορρίπτουν κατηγορηματικά, το νέο ή το παλιό μνημόνιο είναι αναπόφευκτο εκτός και αν… Ντεσαβαντάζ για την Ελλάδα, ότι η κάνουλα της χρηματοδότησης παραμένει κλειστή, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις από την πλευρά της χώρας, συνεπώς η ασφυξία της Ελλάδας υπό το φόβο του πιστωτικού γεγονότος παραμένει.
Η Ελλάδα από την άλλη κέρδισε στο να μην γίνει καθόλου αναφορά στο ενδεχόμενο ενός GR-EXIT, να μην ξαναγίνει κουβέντα για νέα υφεσιακά μέτρα (άλλωστε ουκ εν λάβεις παρά του μη έχοντος), αλλά για μέτρα που αφορούν τις δομικές ανεπάρκειες της οικονομίας μας(φοροδιαφυγή, διαφθορά, λειτουργικό κράτος). Σημαντική ανάσα ρευστότητας για το Δημόσιο είναι η εκταμίευση των 555 εκατομμύριων ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Δημόσιο, μετά τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, χρήματα που αφορούν την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση παραμένει μετέωρη γύρω από την Ελλάδα, με την θηλιά των άδειων ταμείων (που είναι άραγε το περίφημο success story  με τα πρωτογενή πλεονάσματα) να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη, έχοντας ως συνέπεια να συνεχίζεται το τέλμα της αγοράς (ως γνωστόν η οικονομία είναι πάνω από όλα ψυχολογία), η ύφεση να είναι παρών, και να μην αχνοφαίνεται καμιά προοπτική ανάπτυξης. Καλό είναι να μπαίνει σιγά σιγά στο τραπέζι το ατού της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, σε περίπτωση που αποφασίσουν οι εταίροι να το φτάσουν στα άκρα και να μας ωθήσουν σε έξοδο από τη ευρώ και την ΕΖ, υπενθυμίζοντας τους ότι σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει η χώρα εισαγωγής και υποδοχής των μεταναστών και δεν υπάρχει καμιά δεσμευτική ισχύ(Δουβλίνο) για τη χώρα μας να παρέχουμε ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι αναγκαίο ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην Ευρώπη να συνδεθεί με την παραγωγή, και να εξεταστεί η επιβολή δασμών για τα προϊόντα εκτός ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.