Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ (QUANTITIVE EASING )

                                                                  
                   
     ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

   Σήμερα θα ασχοληθούμε με την περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση» που  όλοι περίμεναν, σχεδόν, με κομμένη ανάσα να ακόυσουν από τα χείλη του  κ.Ντράγκι...

   Όλοι ανακουφίστηκαν στο άκουσμα ότι ο η σφικτή ΕΚΤ είπε το μεγάλο ΝΑΙ  στην χαλάρωση και αμέσως  έσπευσαν τα "συγχαρίκια" και οι δηλώσεις του τύπου: «θα βρέξει ευρώ» και άλλα ωραία, σε αντίθεση όμως με τους περισσότερους οικονομολόγους που θεωρούν οτι η μίμηση της FED, δεν θα επιφέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκουν.
   Καταρχήν,  τί είναι η ποσοτική χαλάρωση? Γιατί εφαρμόζεται? Τι επιδιώκουν? Να χαρούμε ή να γυρίσουμε πλευρό??
   Ποσοτική χαλάρωση: είναι η δεύρυνση των στοιχείων του ενεργητικού του ισολογισμού της ΕΚΤ και....απλά κόβουν χρήμα και το δανείζουν με επιτόκιο 0% στις Τράπεζες. Ο επίσημος λόγος, είναι η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της ανεργίας. Δηλαδή φοβούνται οτι οι τιμές που και καλά πέφτουν (θυμίσου πχ πετρελαιο – Ρωσία - όχι ξαφνικά - όχι τυχαία),  θα συνεχίσουν να πέφτουν και οι καταναλωτές θεωρώντας ότι θα πέσουν και άλλο θα διακρατούν εισόδημα, συνεπώς δεν θα αγοράζουν, προσβλέποντας σε ακόμη καλύτερες ευκαιρίες. Επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
   Ένα μικρό πρόβλημα έχουμε εδώ..Το γεγονός ότι δεν έχουν γενικά εισόδημα, να αγόράζουν τίποτα??(Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία = λιτότητα = φόροι )
   Ποιός λέει οτι έχουμε αποπληθωρισμό? Είδατε να πέφτουν οι τιμές στο μπακάλη, στη λαΪκη, στα supermarket??(μπορεί όχι ακόμα). Εντάξει, συγκρίνατε τις τιμές με πέρυσι και είδατε ότι έπεσαν ή ότι ανέβηκαν??Ε τότε ποιός το λέει? Η ΕΚΤ.. Το  ερώτημα είναι γιατί? Τι επιδιώκουν?
   Λοιπόν, ως γνωστόν οι Τράπεζες με τα δάνεια χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, δηλαδή εμάς. Μεχρί και σήμερα, σταμάτησαν να δίνουν χρήμα όπως όλοι βλέπετε, καθώς  ορθά θεώρησαν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω. Έτσι, αποφάσισαν τα χρήματα να τα επενδύσουν σε πχ 10ετη ομόλογα που θα τους αποφέρουν, ας πούμε 2% απόδοση ανα έτος (κουπόνια), και μ’αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν των πιστωτικό κίνδυνο αφού τα ομόλογα είναι μηδενικού κινδυνου (risk free-ναι το είδαμε...). Η ΕΚΤ, για να τις πιέσει να χρηματοδοτήσουν είπε:
Α) ΘΑ ΔΩΣΩ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 0% - ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ (ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ Κ.Α.)
Β) ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ  ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΑΡΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΑΣ....
   Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός οτι η δημιουργία περισσότερου χρήματος, στην ουσία, υποτιμάει το Ευρώ, καθως τώρα χρείαζεται  περισσότερο χρήμα για να αγοράζεις τα ίδια πράγματα, δηλαδή αυτοδημιουργείται υποτίμηση και πληθωρισμός....
   Οσο για τις θέσεις εργασίας?? Το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και ειδικά στις ΗΠΑ, μία γρήγορη έρευνα δείχνει : ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αφού η χρηματοδότηση και πάλι δεν πάει εκέι που πρέπει..
Συμπέρασμα:  Γιατί το κάνουν?? Απλά οι Κεντρικές Τράπεζες απότυχανε να προβλέψουν τις κρίσεις , να επαναφέρουν την σταθερότητα του συστήματος , να ελέγξουν το νόμισμα και τώρα προσπαθούν επι ματαίω να πείσουν τις αγορές οτι δεν υπάρχει πρόβλημα..Επίσης, να αποφύγουν μελλοντική πτώση της σχέσης ΕΥΡΩ/ΔΟΛΛΆΡΙΟ καθώς φοβούνται τον κλονισμό της πίστης στα δύο νομίσματα, αφού πλήττεται το εμπόριο τους. Με απλά λόγια, μειώνονται τα πλεονάσματα και γίνεται δυσκολότερη η χρηματοδότηση των ελλειμάτων (ΗΠΑ).


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ1 σχόλιο:

  1. Η ποσοτική χαλάρωση όπως εφαρμόστηκε ουσιαστικά είναι διαστρέβλωση του υποδείγματος.

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1962944

    ΑπάντησηΔιαγραφή