Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ (QUANTITIVE EASING )

                                                                  
                   
     ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

   Σήμερα θα ασχοληθούμε με την περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση» που  όλοι περίμεναν, σχεδόν, με κομμένη ανάσα να ακόυσουν από τα χείλη του  κ.Ντράγκι...

   Όλοι ανακουφίστηκαν στο άκουσμα ότι ο η σφικτή ΕΚΤ είπε το μεγάλο ΝΑΙ  στην χαλάρωση και αμέσως  έσπευσαν τα "συγχαρίκια" και οι δηλώσεις του τύπου: «θα βρέξει ευρώ» και άλλα ωραία, σε αντίθεση όμως με τους περισσότερους οικονομολόγους που θεωρούν οτι η μίμηση της FED, δεν θα επιφέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκουν.
   Καταρχήν,  τί είναι η ποσοτική χαλάρωση? Γιατί εφαρμόζεται? Τι επιδιώκουν? Να χαρούμε ή να γυρίσουμε πλευρό??
   Ποσοτική χαλάρωση: είναι η δεύρυνση των στοιχείων του ενεργητικού του ισολογισμού της ΕΚΤ και....απλά κόβουν χρήμα και το δανείζουν με επιτόκιο 0% στις Τράπεζες. Ο επίσημος λόγος, είναι η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της ανεργίας. Δηλαδή φοβούνται οτι οι τιμές που και καλά πέφτουν (θυμίσου πχ πετρελαιο – Ρωσία - όχι ξαφνικά - όχι τυχαία),  θα συνεχίσουν να πέφτουν και οι καταναλωτές θεωρώντας ότι θα πέσουν και άλλο θα διακρατούν εισόδημα, συνεπώς δεν θα αγοράζουν, προσβλέποντας σε ακόμη καλύτερες ευκαιρίες. Επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
   Ένα μικρό πρόβλημα έχουμε εδώ..Το γεγονός ότι δεν έχουν γενικά εισόδημα, να αγόράζουν τίποτα??(Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία = λιτότητα = φόροι )
   Ποιός λέει οτι έχουμε αποπληθωρισμό? Είδατε να πέφτουν οι τιμές στο μπακάλη, στη λαΪκη, στα supermarket??(μπορεί όχι ακόμα). Εντάξει, συγκρίνατε τις τιμές με πέρυσι και είδατε ότι έπεσαν ή ότι ανέβηκαν??Ε τότε ποιός το λέει? Η ΕΚΤ.. Το  ερώτημα είναι γιατί? Τι επιδιώκουν?
   Λοιπόν, ως γνωστόν οι Τράπεζες με τα δάνεια χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, δηλαδή εμάς. Μεχρί και σήμερα, σταμάτησαν να δίνουν χρήμα όπως όλοι βλέπετε, καθώς  ορθά θεώρησαν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω. Έτσι, αποφάσισαν τα χρήματα να τα επενδύσουν σε πχ 10ετη ομόλογα που θα τους αποφέρουν, ας πούμε 2% απόδοση ανα έτος (κουπόνια), και μ’αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν των πιστωτικό κίνδυνο αφού τα ομόλογα είναι μηδενικού κινδυνου (risk free-ναι το είδαμε...). Η ΕΚΤ, για να τις πιέσει να χρηματοδοτήσουν είπε:
Α) ΘΑ ΔΩΣΩ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 0% - ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ (ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ Κ.Α.)
Β) ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ  ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΑΡΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΑΣ....
   Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός οτι η δημιουργία περισσότερου χρήματος, στην ουσία, υποτιμάει το Ευρώ, καθως τώρα χρείαζεται  περισσότερο χρήμα για να αγοράζεις τα ίδια πράγματα, δηλαδή αυτοδημιουργείται υποτίμηση και πληθωρισμός....
   Οσο για τις θέσεις εργασίας?? Το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και ειδικά στις ΗΠΑ, μία γρήγορη έρευνα δείχνει : ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αφού η χρηματοδότηση και πάλι δεν πάει εκέι που πρέπει..
Συμπέρασμα:  Γιατί το κάνουν?? Απλά οι Κεντρικές Τράπεζες απότυχανε να προβλέψουν τις κρίσεις , να επαναφέρουν την σταθερότητα του συστήματος , να ελέγξουν το νόμισμα και τώρα προσπαθούν επι ματαίω να πείσουν τις αγορές οτι δεν υπάρχει πρόβλημα..Επίσης, να αποφύγουν μελλοντική πτώση της σχέσης ΕΥΡΩ/ΔΟΛΛΆΡΙΟ καθώς φοβούνται τον κλονισμό της πίστης στα δύο νομίσματα, αφού πλήττεται το εμπόριο τους. Με απλά λόγια, μειώνονται τα πλεονάσματα και γίνεται δυσκολότερη η χρηματοδότηση των ελλειμάτων (ΗΠΑ).


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑΣχόλια

  1. Η ποσοτική χαλάρωση όπως εφαρμόστηκε ουσιαστικά είναι διαστρέβλωση του υποδείγματος.

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1962944

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.