Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινάει η ΔΕΗ!!!


Ας πάμε να ξεδιπλώσουμε λιγάκι το κουβάρι λοιπόν, "οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι χρεώσεις που εγκρίνονται από την Πολιτεία και εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες που κάνουν χρήση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
Πιο αναλυτικά:
Στη χρέωση για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε : Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας.
Στη χρέωση για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης."
Προσοχή: Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΙ.
Πιο απλά: Υποθέτουμε ότι έχεις ένα γραφείο μπορείς να χρεώσεις όσο θέλεις την υπηρεσία που προσφέρεις. Σκέφτεσαι και βγάζεις ένα κοστολόγιο και λες έχω, Ενοίκιο, Νερό, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Θέρμανση, ο χρόνος σου κ.λπ.
Σε πολλά από αυτά μπορείς να αποφασίσεις εσύ πόσο θα τα χρεώσεις την υπηρεσία γιατί εξαρτώνται από εσένα, π.χ. μπορεί να θέλεις να δουλεύεις μέσα στο κρύο και να μην ανοίγεις την θέρμανση.
Έρχεται το κράτος λοιπόν και σου λέει "το ενοίκιο που δεν εξαρτάται από σένα (ως ένα βαθμό)" θα το χρεώνεις με τη τιμή που θα σου πω εγώ" ... και βγάζει μια τιμή με βάση την τιμή του ενοικίου στην αγορά.
Αυτό λοιπόν δεν είναι ΦΟΡΟΣ ... είναι όπως λέει και το όνομα "ελεγχόμενη χρέωση", δηλαδή έχει λόγο το κράτος στο πόσο θα χρεώσει η επιχείρηση για ένα μέρος της υπηρεσίας ή του προϊόντος του. Και τελικά διαπιστώνεις ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αφορούν την μεταφορά και διανομή της ενέργειας που κατανάλωσες, τις ΥΚΕ δηλαδή, την επιδότηση στην τιμή που έχουν οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νήσων και την επιδότηση των πολυτέκνων και των άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, το τέλος ΑΠΕ για να πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, μεγαλύτερη τιμή της kWh από την κατανάλωση.
Αν πάλι θέλεις να μπείς στο νυχτερινό τιμολόγιο εκεί να δείς τώρα τι γίνεται...το θέατρο του παραλόγου:
Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, απαιτείται να επισκεφθείτε το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί σας έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υποβάλετε σχετική αίτηση. Ως εδώ λέμε σχετικά καλά, διότι η αίτηση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και ηλεκτρονικά μιας και τα στοιχεία του ΑΦΜ και της αστυνομικής ταυτότητας αλλά και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία χρειάζεται η υπηρεσία της ΔΕΗ τα έχει ήδη!!!
Όμως η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ, που σημαίνει θα πληρώσουμε κι από πάνω λες και δεν μπορεί να παρέχεται δωρεάν.
Σε άλλη περίπτωση;;; Ποιά είναι δηλαδή η άλλη περίπτωση δεν θα έπρεπε να αναφέρεται στο σύστημα ώστε να ξέρουμε και να επιλέξουμε;;
Εφόσον αναφέρεται η περίπτωση του μετρητή με χρονοχρέωση "στήνεται" το παραπάνω σκηνικό...
Και επειδή έχουμε πληρώσει πολλές φορές φουσκωμένους λογαριασμούς με νόμους που είτε έχουν καταργηθεί είτε όχι, που όσο και να υπάρχει λογική είναι ανεξήγητο το ποσό του λογαριασμού διότι καλείται ο κάθε ένας πολίτης να πληρώσει ορισμένες φορές μεγαλύτερο ποσό από "Ρυθμιζόμενες χρεώσεις" παρά με την κατανάλωση του ρεύματος του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου