Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

                              
                                                                                         ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ
Η «μικρή» μας Χώρα και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.
Εκλογές με νίκη της «κεντροαριστεράς» και ψήφο άρνησης στην «δεξιά» που αντιπροσωπεύει τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και την ελεύθερη κίνηση του μηχανισμού της αγοράς.


Νέα πολιτική ηγεσία με στόχους:
1.διαπραγμάτευση του χρέους
2.κοινωνική πολιτική
3.αφύπνιση των λαών της Ευρώπης για ενα πιό ανεκτό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής
4.τιμωρία του τρέχοντος οικονομικού  και πολιτικού γίγνεσθαι.

Ευρώπη: Συζήτηση αρχηγών κρατών-μελών για ένα νέο μείγμα πολιτικής, αντιδράσεις στην Ισπανία για μέτρα κατά της λιτότητας, ανησυχία για το μέλλον της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για αύξηση της ρευστότητας και σταθερότητα του ευρωσυστήματος.

Χρηματιστήριο: Πτώση του ευρώ έναντι του δολλαρίου, συνθήκες κράχ για το ελληνκό χρηματιστήριο, αβεβαιότητα και σύγχιση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών-υπουργών-εκπροσωπον που δημιουργούν κλίμα έντασης και συνθήκες ρήξης.
Γενικά μια περίοδος ιδιάιτερα τεταμένη με απρόβλεπτα αποτελέσματα για όλους και για όλα. Οι πάντες ,δήλαδή, ο καθείς έιναι έτοιμος απο την πλευρά του να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και βέβαια με τα ανάλογα επιχειρήματα. Στη μέση ? Ναί εμείς.
Επειδή πολλά ακούγονται για  ενδεχόμενη χρηματοδότηση, λήξη προγράμματος κλπ πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι.

Καταρχήν μια οποιαδήποτε οικονομία μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 2 τρόπους άντε τρεις λόγω Ε.Ε : 
Α)ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (ΑΓΟΡΕΣ)
Β)ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ(REPOS-ΟΜΟΛΟΓΑ) 
Γ)ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πάντα συνήθως η κάθε επιλογή επιφέρει και τις ανάλογες συνέπειες :

Α)Eάν και εφόσων βρείς εξωτερικούς δανειστές να περιμένεις μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού λόγω του υψηλού κινδύνου που κουβαλά η χώρα ,άρα μηδενική εσωτερική πολιτική καθως τα τοκοχρεωλύσια θα είναι σε απαγορευτικό επίπεδο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής.Επίσης θα υπάρχουν συμφωνίες γεωπολιτικού επιπέδου που μπορεί να επιφέρουν άλλες συνέπειες σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.
Β)Πρέπει  να πέισεις το λαό την τάδε ημερομηνία να διαθέσει το πενιχρό του εισόδημα για αγορά ομολόγων, εντοκων γραμματίων και οι Τράπεζες να επιδοθούν σε κυνήγι κυρίως repos για αύξηση της ρευστότητας τους καθώς γραμμές ELA, δεύτερη γραμμή πιστοδότησης (ΕΕ) δεν θα υπάρχει, επιπλέον η τιτλοποίηση δανείων θα έχει μηδενική ζήτηση καθώς τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών λόγω της πρόβλεψης για απομέιωση της αξίας τους λόγω των μειωμένων εισοδημάτων και την πτώση της αγοράς ακινήτων (προσφορά-ζήτηση) θα έιναι αρνητική. Εαν αποτύχει τότε αναγκαστικό haircut καταθέσεων τότε η χώρα και η κάθε χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και όλα είναι ανοιχτα.
Γ)Το καλύτερο σενάριο είναι συμφώνια για το χρέος σε Eurogroup, κοινή πολιτικη ασκησης νομισματικής πολιτικής, μέιωση επιτοκίου επιπλέον ή ακόμα και σε αρνητικό επίπεδο, παράταση αποπλήρωμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτη η απομείωση των δανείων, πολύ απλά γιατί τα εκάστοτε κοινοβούλια θα πρέπει να απαντήσουν που πήγαν τα χρήματα εκτός αν πάρουν κάτι σαν αντάλλαγμα...Επίσης η Γερμανία έχει δείξει τις φοβικές τις τάσεις για ποσοτική χαλάρωση, εκδοση ευρωομολόγου, και ανοχή.Το δυσμενές σενάριο είναι διαφωνία-απόσχιση-πλήγμα στο ευρώ, συνθήκες για κανόνες εμπλοκής.

   Οπως έχουμε ξαναπεί,  για άλλη μια φορά πλέον βρισκόμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης αυτών που έχουν κάτι να χάσουν και σε αυτούς που δεν έχουν. Μία μάχη που πάλι τυχαία βρίσκεται η «μικρή» μας χώρα, έτοιμη με τις χίλιες δυσκολίες να φωνάξει  “μα τελικά για ποιόν φτιάχτηκε αυτο το σύστημα”??? για τους πολλούς ή για τους λίγους??
    Γενικά όπως πάλι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μίας σύγκρουσης του παλιού οικονομικού συστήματος και την δημιουργία ενός νέου ή τουλάχιστον πιο ανεκτού.
Παρατεταμένη ύφεση, μειώσεις μισθών και συντάξεων, έσοδα προς αποληρωμή τοκοχρεωλυσίων, πτώση βιοτικού επιπέδου, ανεργία, αποπληθωρισμός, ανάπτυξη και πλεονάσματα προς συντήρηση του εκάστοτε οικονομικόυ συμπλεγματος δεν φαντάζουν και οι καλύτερες επιλογές.
Συνεπώς, σύνεση, ηρεμία, κοινές αποδεκτές λύσεις με στόχο την ταυτόχρονη απομείωση των κεφαλαίων και την ευημερία που δίνουν την δυνατότητα για την δημιουργία ενός πιο ανεκτού συστήματος με στόχο την πραγματική ενοποίηση.

Σκεφτείτε το.....γιατί η γνώση είναι δύναμη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

                 Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.