Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτική και Οικονομία: Οι πέντε δυνάμεις του Αλέξη "Πόρτερ"Αλέξης Τσίπρας: Τον παρομοίασαν με τον Πόρτερ, αυτό που δεν γνωρίζανε όμως  είναι ότι ήταν ο Μαικλ Πόρτερ της Ελλάδας και με άσσο στο μανίκι του, καθώς ο διάσημος καθηγητής του Χάρβαρντ Μάικλ Πόρτερ και το γνωστό σε όλους Μοντέλο των 5 δυνάμεων (του Porter), αποτελεί ένα εργαλείο ανάλυσης που εστιάζει σε 5 ανταγωνιστικές δυνάμεις ενός κλάδου. 

Κάποιοι λένε ότι οι ιδέες του Porter βασίζονται σε παλαιές οικονομικές θεωρίες, αλλά κι ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο και μάλιστα έχει πει ότι χρωστάει πολλά για τις ιδέες του στον διάσημο οικονομολόγο Joseph A. Schumpeter. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που κάνει πολύ καλά ο Porter είναι να συστηματοποιεί και να εξηγεί με τρόπο κατανοητό διάφορα αναλυτικά μοντέλα. Ο Porter ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε όρους της αγοράς για να περιγράψει την “επιχειρησιακή στρατηγική” αντί για δυσνόητα θεωρητικά / οικονομικομαθηματικά μοντέλα. Κάτι τέτοιο θα γίνει σε λίγη ώρα στο ίσως πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας μας....μα στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρομαι φυσικά!!!Καθώς οι "πέντε δυνάμεις" που θα εκπροσωπήσουν το ΥΠ.ΟΙΚ είναι οι εξής:α) Γιάννης Δραγασάκης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο περίφημο LSE. Στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα.

β) Γιώργος Σταθάκης. Έχει σπουδάσει στην Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης έχει παρουσία σε ερευνητικά κέντρα όπως στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζω ότι συμμετείχε σε ενημέρωση των funds στο εξωτερικό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.!!!

γ) Γιάννης Μηλιός. Οικονομολόγος και μαρξιστής, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με σπουδές στη Γερμανία, διδάκτωρ Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Osnabruck της Δ. Γερμανίας. 

δ) Ευκλείδης Τσακαλωτός. Οικονομολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γεννημένος το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ενώ μεγάλωσε στην Μ.Βρετανία.

ε) Γιάννης Βαρουφάκης. Με σπουδές στα Μαθηματικά και στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. Η διδακτορική του διατριβή ήταν στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Αν. Αγγλίας ενώ το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Οι πέντε δυνάμεις, λοιπόν είναι (;) :

  • Ο υφιστάμενος ανταγωνισμός (existing rivalry): Ο υφιστάμενος ανταγωνισμός είναι η κυριότερη Δύναμη. Καθημερινώς οι ανταγωνιστές σε οποιαδήποτε βιομηχανία προσπαθούν με διάφορους τρόπους να υπερτερήσουν των αντιπάλων τους. Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν, π.χ., τη μείωση των τιμών, τη βελτίωση των προϊόντων, την ενίσχυση του brand, την αποτελεσματικότερη διανομή, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών κ.λπ. 
  • Η απειλή νέων ανταγωνιστών (threat of new entrants): Είναι λογικό πως όταν τα “εμπόδια εισόδου” (entry barriers) σε μια βιομηχανία είναι χαμηλά τότε η απειλή νέων ανταγωνιστών είναι μεγάλη. Αντίθετα, όταν τα εμπόδια εισόδου είναι υψηλά τότε η απειλή αυτή είναι μικρή. Τα συνηθέστερα εμπόδια εισόδου είναι: Η ύπαρξη “οικονομιών κλίμακας“, το brand loyalty, οι απαιτήσεις σε κεφάλαιο και η πρόσβαση στα κανάλια διανομής. 
  • Η απειλή των υποκατάστατων προϊόντων (threat of substitutes): Όλες οι επιχειρήσεις σε μια δεδομένη βιομηχανία έχουν ως ανταγωνιστές, υπό την ευρεία έννοια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλες βιομηχανίες. Η ύπαρξη υποκατάστατων προϊόντων σημαίνει ότι υπάρχει ένα όριο στις τιμές που μπορούν να θέσουν οι επιχειρήσεις προτού οι καταναλωτές στραφούν προς τα υποκατάστατα προϊόντα. Αυτό ισχύει τόσο σε περιόδους γενικής οικονομικής ευρωστίας κι ακόμη περισσότερο σε περιόδους που τα πράγματα στην οικονομία δεν πάνε και τόσο καλά. 
  • Η διαπραγματευτική δύναμη των προμηθευτών (bargaining power of suppliers): Η διαπραγματευτική δύναμη των προμηθευτών έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να αυξήσουν τις τιμές τους ή να μειώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πιεσθεί η κερδοφορία της βιομηχανίας στο σύνολό της σε περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει -συνολικά ή εν μέρει- την αύξηση των τιμών στους τελικούς καταναλωτές. 
  • Η διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών (bargaining power of buyers): Οι αγοραστές πιέζουν συνήθως τη βιομηχανία να μειώσει τις τιμές της, να αυξήσει την ποιότητα ενώ στρέφουν επίσης την τάδε επιχείρηση εναντίον της δείνα με αποτέλεσμα να μειώνεται η κερδοφορία. 

Κάτι μου λέει ότι θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του Πόρτερ τελικα Ευρωπαίες και Ευρωπαίοι. Γι' αυτό «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.