Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

This is a Greek media-poker

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου
 
Αχ και να ‘ξερες καημένε Αριστοτέλη, όταν έλεγες ότι "η πόλη (το κράτος) είναι η ένωση των πολιτών με βάση το πολίτευμα"! Ποιο κράτος, ποιοι πολίτες και ποιο πολίτευμα ορμώμενος αναφερόσουν τότε...(;) διότι όλο το σύστημα κατέληξε να είναι χειρότερο από ενα παιχνίδι πόκερ...Και παίζεται με μια τράπουλα από "119 χτυπήματα" που είναι χωρισμένα για 4 τηλεοπτικές άδειες και  έχει 8 υποψήφιους. 
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε βαρεθεί τις όποιες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, παρασκήνια, αναλύσεις, σε όλα τα πάνελ, ρεπορτάζ, σχόλια και συνεντεύξεις και δώσε πάρε οι άδειες των εθνικών μας καναλιών. Λες και άλλα προβλήματα δεν είχε ο απλός κοσμάκης αλλά να κάθεται μπροστά στο κονσερβοκούτι και να δέχεται την απίστευτη μιντιο-τρομοκρατία και την κάθε είδους μιντιο-τρομολαγνεία που βγαίνει από τα χείλη όλων των υποψηφίων αγοραστών. Επιτέλους, μας έχετε τρελάνει!!! Αλλά κάτι ξέρετε εσείς στα ΜΜΕ καθώς θα βγάλουμε από τη φτωχική σας τσεπόυλα το ποσό των 246 εκατ.ευρώ ΜΟΝΟ για τις τέσσερις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες!!!
Ξεπέρασαν τους αρχικούς τους προϋπολογισμούς τα ποσά που έδωσαν οι νέοι καναλάρχες. Σε σκληρό πόκερ εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Η στρατηγική φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα καθώς υπήρξε επιχειρηματίας που έδωσε σχεδόν τα μισά χρήματα από άλλους για να εξασφαλίσει μία άδεια.Η διαδικασία ήταν γνωστή εξαρχής για όλους τους υποψήφιους, όποιος προσφέρει τα περισσότερα θα αποκτήσει το δικό του κανάλι. Μόνο που στη συγκεκριμένη δημοπρασία δύο σχήματα προσέφεραν περισσότερα, αλλά δεν πήραν τίποτα.
Ο λόγος έγινε για την DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED του κ. Ιβάν Σαββίδη καθώς επίσης και για την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. του κ. Δημήτρη Κοντομηνά οι οποίοι προσέφεραν 61,5 εκατ. ευρώ και 61 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά είδαν τον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου και τον Καλογρίτσα να παίρνουν άδειες με προσφοές μόλις 43,6 εκατ. και 52,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια παρανομία στην όλη διαδικασία(;) Απλά, οι κύριοι Σαββίδης και Κοντομηνάς πόνταραν το λάθος χρηματικό ποσό τη λάθος χρονική στιγμή. Τι σημαίνε αυτό; Οτι αν είχαν προσφέρει αυτά τα χρήματα στις μιντιο-μάχες για την πρώτη ή έστω τη δεύτερη άδεια, θα ήταν τώρα κάτοχοι τηλεοπτικής άδειας. Αλλά ήταν έτσι η δημοπρασία, που σε κάθε "τελικό" χτύπημα για τηλεοπτική άδεια ετίθεντο αντιμέτωπα δύο μονάχα σχήματα.
Και οι Σαββίδης και Κοντομηνάς έπεσαν σε πιο δυνατούς "παίκτες" στους τελικούς για την τρίτη και την τέταρτη άδεια, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν περισσότερο αποφασισμένοι. Δηλαδή, Σαββίδης και Κοντομηνάς έπαιξαν και έχασαν σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ, μεγάλος νικητής της οποίας αναδείχθηκε φυσικά ο ΣΚΑΪ, που προσφέροντας 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από Μαρινάκη και Κυριακού έγιναν κάτοχοι του ιδίου αντικειμένου: της πολυπόθητης τηλεοπτικής άδειας.
Οσο για το Star και την κυπριακή εταιρεία που επίσης συμμετείχαν στη δημοπρασία, οι προσφορές τους (13 εκατ. και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) αποδεικνύνουν, ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν μια...μιντιο-περιουσία για να αποκτήσουν άδεια. Μένει να δούμε πως θα εκπέμπουν οι υπόλοιποι....
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν με την εξής σειρά:
1. ΣΚΑΪ - Γιάννη Αλαφούζος: 43, 6 εκατ. ευρώ
2. Όμιλος Καλογρίτσα - Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας: 52,6 εκατ. ευρώ
3. Αnt1- Θοδωρής Κυριακού: 75,9 εκατ. ευρώ
4. Alter ego - Βαγγέλης  Μαρινάκης: 73,9 εκατ. ευρώ

 Οι υποψήφιοι που δεν πήραν άδεια και οι προσφορές που έκαναν είναι οι εξής:
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) - Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR): 13 εκατ. ευρώ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED - Ιβάν Σαββίδης: 61,5 εκατ. ευρώ
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) - Δημήτρης Κοντομηνάς: 61 εκατ. ευρώ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP): 18 εκατ. ευρώ

Και το αντίτιμο που θα αποδοθεί δεν ξέρουμε αν αλλάξει χέρια τελικά...ή θα ξαναγυρίσει σε "τρύπιες" τσέπες. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης ήταν ο κ. Μαρινάκης κατάφερε να μείνει έγκλειστος για περίπου εβδομήντα ώρες πίσω από τέσσερις τοίχους ενώ σε μία διαφορετική περίπτωση άλλης υπόθεσης το "καράβι" σύμφωνα την κάθε άλλο αδιάφθορη δικαστική εξουσία κυβερνήθηκε χωρίς καπετάνιο.....το 2012!!! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε....
Ήταν ένα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν α-α-αταξίδευτο, που ήταν α-α-αταξίδευτό...οε-οε-οε-οε/οε-οε-οε-οε....με φλος ρουαγιάλ στο χέρι!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.