Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ "ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΡΟΥΒΛΙ"


ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ
   Γενικά στα οικονομικά εγχειρίδια, στις σχολές, σε συζητήσεις, αναφέρεται πολύ συχνά η έννοια της προσφοράς και της ζήτησης.
Αυτό που καθορίζει την αξία ενος αγαθού βασικού, συμπληρωματικού κλπ είναι κατα πόσο αυτό έχει ζήτηση. Η ζήτηση δημιουργεί προσφορά και η μεγάλη προσφορά αυξάνει τις τιμές λόγω μη επάρκειας αγαθών ή σπανιότητας ή αυξημένου κόστους παραγωγής κλπ.
 
   Δηλαδή απο πίσω υπάρχει ένας μηχανισμός (της αγοράς) στον οποίο δεν επεμβαίνει το κράτος, οι ιδιώτες και γενικά, έχει μια τέτοια ορθολογική συμπεριφορά μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ισορροπία στην αγορά.(και όλοι είμαστε χαρούμενοι)..

   Πρόσφατα διαβάσαμε οτι το εγχώριο νόμισμα της της Ρωσίας, το ρούβλι, υποτιμήθηκε περίπου 45% σε σχέση με το δολλάριο λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου από $100 το βαρέλι σε 40$-50$. Αυτό σημαίνει οτι το ρούβλι υπέστει ένα haircut της αξίας του, με αποτέλεσμα την πιστωτική ασφυξία, την αβεβαιότητα, την μαζική αγορά αγαθών(εισαγόμενα) απο πολίτες για να μην μείνουν με τον «πλούτο» στο χέρι, καθώς και την απομόνωση απο τις διεθνείς χρηματαγορές, της κατά τα άλλα, μεγαλύτερης εξαγωγικης χώρας ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο και αέριο).
 
   Πολλοί ξαφνιάστηκαν, πολλοί θεώρησαν ότι οφείλεται στις πρόσφατες κυρώσεις, άλλοι λόγω της μέιωσης ζήτησης από την Κίνα, άλλοι ότι θέλησαν λόγω «εορτών» να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, άλλοι ότι είναι παιχνίδι κερδοσκόπων..
 
   Η ουσία είναι οτι η Ρωσία είναι μια χώρα που το μεγαλύτερο αγαθό που έχει προς εξαγωγή, είναι οι ορυκτοί πόροι και ως συνέπεια οι εισροές τις, τα επενδυτικά της σχέδια, τα ταμεία, εξαρτώνται από την σχέση ρούβλι/$, έαν όμως κάτι, κάποιος, επηρεάσει τη σχέση αυτή, μειώνει/αυξάνει τα έσοδα άρα επηρεάζει και τη συνολική νομισματική - δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Μα πως γίνεται αυτό??? 1. Το πετρέλαιο έιναι αγαθό πρώτης ζήτησης,πως ξαφνικά

                                         μειώθηκε η ζήτηση???

                                         2. Ο αλάνθαστος μηχανισμός της αγοράς πως δεν πέτυχε

                                           ισορροπία ??

                                         3. Πως αποφάσισαν τα κράτη ταυτόχρονα (ΟΠΕΚ) να

                                          μειώσουν την τιμή δεδομένου οτι έτσι επηρεάζουν και τα

                                          δικά τους έσοδα???(Σαουδική Αραβία)

   Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει για άλλη μία φορά, ότι η δύναμη ανήκει σε αυτούς που ελέχουν τον αλάνθαστο μηχανισμό. Είτε είσαι χώρα με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες παραγωγής, είτε έχεις πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, είτε ανταγωνιστικότητα, είτε «βιώσιμο» χρέος, είτε  φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε δυναμικό εντάσεως κεφαλαίου, είτε έχεις γεωπολιτική θέση ισχύος κλπ, το θέμα είναι τι πολιτική θα ακολουθήσεις. Βέβαια η επιλόγη είναι πάντα εκεί, το δίλλημα της ηθικής απέναντι στον υλισμό. Επιλογή ανάμεσα στην στιγμιαία καταστροφή ή στην ανάπτυξη με θετικούς δείκτες  και «οικονομική» ευημερία
 
   Επίσης, τα όπλα όπως συναλλαγματικό απόθεμα, χρυσός, τιτλοποίηση, ανταλλαγή (swap), είναι διαθέσιμα για στήριξη αλλά για πόσο? Όταν τελειώσουν μετά τι??? Πως θα εγγυηθούν την «οικονομική ευημερία»??? Πως θα σταθείς μόνος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα?? Τι μπορείς να κάνεις μόνος απέναντι σε τοσό οργανωμένη «πειθαρχία»???

   Απο τα παραπάνω προκύπτει, ότι η ελέυθερη αγορά, ίσως να μην είναι και τόσο «ελεύθερη», ίσως όμως και να είναι.


Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ελευθερία επιλογής (Milton Friedman)

 
 Τα συμπεράσματα όπως πάντα δικά σας.
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

 

         

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου