Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι οικονομικές εφημερίδες του σήμερα και οι οικονομικές ειδήσεις του αύριο

 Απο τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Ήρθε η στιγμή που θα μπορούσαμε να πάρουμε τις (πιθανές) οικονομικές αποφάσεις του αύριο....
 Και ας τοποθετηθούμε τελικά στο τι θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε αύριο από το Ευρώ και να επιστρέψουμε στην δραχμή (;). Γιατί επιμένουμε σ΄αυτό το ερώτημα κι όχι στο ερώτημα ευρώ ή δολάριο ΗΠΑ, ευρώ ή λίρα Αγγλίας, ευρώ ή γουάν (;). Γιατί να γίνεται σπέκουλα της δραχμής(;)
δράττω-δράττομαι... Έτσι δράττομαι της ευκαιρίας......Ποιά είναι τα δεδομένα της Ελλάδας; Για παράδειγμα έχει εξαγωγές 20% και εισαγωγές 80%. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αγοράζει (εισάγει) με ένα ακριβό ισχυρό νόμισμα. Τι αγοράζει (εισάγει); Αγοράζει (εισάγει) ενέργεια, την πρώτη ύλη που χρειάζεται για όλα τα αγαθά....με ένα ακριβό-ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ αγοράζει(εισάγει) πετρέλαιο σε δολάριο. Άρα με βάση την ισοτιμία αγοράζει περισσότερη ενέργεια φθηνότερα μιας και το δολάριο των ΗΠΑ είναι υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ. Κι αν δεν μας θέλουν "αυτοί" μας θέλουν κάποιοι "άλλοι"....Αυτό είναι το νόημα μιας Ελεύθερης Παγκόσμιας Αγοράς. Δεν ακυρώνουμε την δραχμή, αντιλαμβανόμαστε την ισχυρή θέληση του νομίσματος. Για την ιστορία η λέξη "δραχμή" αποτελείται από το συγγενικό ρήμα

Και εδώ μπορούμε να δούμε και να συγκρίνουμε τον Παναμά και την οικονομική του σχέση με τις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει στη σχέση αυτών των χωρών;  Ο Παναμάς είναι χώρα στην Κεντρική Αμερική και βρέχεται από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Μα η επίσημη της γλώσσα είναι η Ισπανική. Τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα, αυτά που άσκησαν μεγάλη επίδραση και έντονη πίεση στις ΗΠΑ, ήταν η δημιουργία την "Παναμερικανικής Οικονομικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής" στην Ουάσιγκτον από τον Νέλσωνα Ροκφέλλερ, συντονιστή στην Διάσκεψη του Παναμά. Το νόμισμα που βρίσκεται σε ελεύθερη κυκλοφορία στον Παναμά είναι το αμερικανικό δολάριο και αξίζει να σημειωθεί ότι με την σχέση της που έχει με την Αμερική, που χρησιμοποιεί το νόμισμα του δολαρίου από τις αρχές του 20ου αιώνα, έχει σωθεί 17 φορές από το ΔΝΤ από το 1973-2000.
Στην Ευρώπη, το όραμα της ενοποίησης θα έπρεπε να έχει κοινή δομή στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα, και στην υγεία όλων των κρατών-μελών και διαφορετική πολιτική σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού και παιδείας μιας και όλες οι χώρες έχουν διαφορετική κουλτούρα....αυτό λέγεται στρατηγική  πολιτική της ενοποίησης. Τι κι αν αποτύχαμε με το Ευρώ, επιτύχαμε την Ευρώπη... Έτσι και στην ιστορία το Βυζάντιο το θυμόμαστε για τον πολιτισμό του και όχι για το νόμισμα που διακινήθηκε την εποχή εκείνη, είναι το Βυζάντιο με τις πολλές αντιλήψεις μα μόνο μία γλώσσα....
Μην ξεχνάμε τι σημαίνει ΕΥΡΩΠΗ....Η λέξη ετυμολογείται από τις λέξεις Ευρύς και Ωψ....Ευρεία Αντίληψη, δηλαδή "ανοικτομάτης". Καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας...
Ας δούμε τα πράγματα πιο διαφορετικά... Είναι ένα όνειρο*(;) Μπορεί, γιατί όμως να μην ονειρευτούμε το ίδιο όνειρο όλοι μαζί;;; Ας αλλάξουμε τις οικονομικές εφημερίδες του σήμερα και ας δώσουμε το στίγμα των οικονομικών ειδήσεων αύριο!
*"Έρχονται με την ομίχλη" - Αγνή Σιούλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.