Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Η ψευδαίσθηση” των stress test των Τραπεζών


Ολοκληρώθηκαν τα stress test των τραπεζών, καθώς όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα τους,  με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς το σκόπελο τους. Τα  stress test  είναι  προσομοίωσεις  μελλοντικών οικονομικών γεγονότων δημιουργώντας μοντέλα σε περιπτώσεις αντίξοων οικονομικών σεναρίων, με σκοπό  να αξιολογήσουν αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις δυνητικών αρνητικών εξελίξεων.


Αξίζει να αναφερθούμε, ότι τρεις από τις  τέσσερις ελληνικές τράπεζες  σύμφωνα με την έκθεση της  ΕΚΤ δεν πέρασαν με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους στις 31/12/2013. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεχόμενη τα πλάνα αναδιάρθρωσης και αυξήσεων του μετοχικού  κεφαλαίου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θέλοντας έτσι να καλύψει τις απαιτήσεις της.

Είναι όμως έτσι όπως παρουσιάζεται?

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μαστίζει τις οικονομίες του Νότου, και δεν αποτελεί σενάριο αλλά πραγματικότητα,  σε αντίθεση με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (εδώ μπαίνει ο προβληματισμός της ανομοιομορφίας των δομών της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνεπώς δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το ένα και μοναδικό κριτήριο,  δηλαδή ο ενιαίος πληθωρισμός σε όλα τα κράτη ).

 Τι είναι ο αποπληθωρισμός?
Αποπληθωρισμός, είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Με λίγα λόγια σημαίνει η μείωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα το ΔΤΚ να έχει αρνητικό πρόσημο και να ευνοείται η ανταγωνιστικότητα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο, δηλαδή εξαιτίας του αποπληθωρισμού, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο (και λόγω των μειωμένων εισοδημάτων ), με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (λόγω  μείωσης της ζήτησης). Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη κατά  136 δις. Ευρώ (σύνολο 879 δις. συνολικά), το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία λόγω των επισφαλειών. Στην δε Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί  σήμερα στα 77 δις. ευρώ.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο δεν εξετάστηκε,  είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ρωσίας προς τα ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς και το ενδεχόμενο διακοπής  του φυσικού αερίου από τη χώρα του Πούτιν. Συνεπώς δεν λήφθηκε υπ’ όψιν  το εμπορικό ισοζύγιο το οποίο θα παρουσιάσει πτώση, η  ζημιά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη και είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό (διότι θα επηρεαστεί από τη μείωση του κύκλου εργασιών του) , καθώς και οι συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται εκεί με τη δημιουργία θυγατρικών ομίλων.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα των stress –test αποσκοπούν περισσότερο στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων παρά στην πραγματική απεικόνιση της κατάστασης των τραπεζών.

Παππάς Κωνσταντίνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.