Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μνημόνιο ή το Μνημόσυνο;;


Στην Ελληνική γλώσσα οι δύο λέξεις Μνημόνιο και Μνημόσυνο έχουν κοινή ρίζα, τη λέξη μνήμη, αν και διαβάζονται και προφέρονται διαφορετικά. Από την άλλη,  στην Αγγλική γλώσσα για την λέξη Μνημόνιο  χρησιμοποιείται η Λατινική λέξη Memorandum  που σημαίνει ‘’υπομνηματικό σημείωμα’’ ή  η λέξη Memorial που σημαίνει ‘’μνημείο, μνημόσυνο και υπόμνημα’’. Ας μην το δούμε μόνο ως λέξη αλλά ας δούμε τα οικονομικά γεγονότα μήπως αυτά μας τα εξηγούν καλύτερα. 


Το ΑΕΠ της χώρας μας το 2009 βρισκόταν στα 228,6 δισ. ενώ το 2010 στα 223,9 δισ. ευρώ με διαφορά 4,7% που με την ύφεση και την ανεργία που βιώνει η χώρα μας, το ΑΕΠ θα κατεβαίνει τα σκαλοπάτια συνεχώς.
Το έτος 2011 στον προϋπολογισμό έχουν καταγραφεί έσοδα 59 δισ. ευρώ, δαπάνες 65 δισ. ευρώ άρα με απλά μαθηματικά (αφαίρεση) προκύπτει ένα έλλειμμα 6 δισ. ευρώ. Για τους μισθούς και τις συντάξεις το κράτος χρειαζόταν 19,8 δισ. ευρώ (είναι το 30,5% * των δαπανών) από τα 65 δισ. δαπανών που είχε συνολικά. Επίσης για τις δανειακές μας υποχρεώσεις χρειαζόμασταν 70 δισ. ευρώ (πριν την γνωστή σε όλους επιμήκυνση στις 25/3/2011). Άρα προκύπτει πουθενά ότι εάν δεν υπογράφαμε το Μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις(;)
Το θέμα είναι ότι το 2002 είχαμε δάνεια της τάξεως των 55 δισ. ευρώ που έπρεπε να αποπληρωθούν με επιτόκιο 5,91% ετησίως και με 4,33% στα 3χρονα μας!!!
Τελικά άβυσσος η ψυχή του Οικονομολόγου-Συμβούλου...Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να εκδώσουμε κρατικά ομόλογα με επιτόκιο 15,3% στα 10χρονα, 23,8% στα 3χρονα και 25,95% στα 2χρονα μας...(;)
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πιστεύαμε ότι θα αποπληρώσουμε τα δάνεια μας χωρίς κούρεμα ή χωρίς επιμήκυνση μόνο με την σκληρή λιτότητα και με αποκρατικοποιήσεις. Εμείς συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος πράγμα αδύνατον διότι θα έχουμε καταβάλλει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και με δημόσιο χρέος 750 δισ. ευρώ. Και εγώ συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσεις τους οικονομικούς όρους και τις δύσκολες μαθηματικές πράξεις, πόσο δύσκολο είναι όμως τώρα που τα εξηγήσαμε παραπάνω........Τελικά από ποιό Πανεπιστήμιο τελείωσαν όλοι αυτοί; Ήδη ο τάφος έχει ανοίξει και ο νεκρός περιμένει να ταφεί.  Άντε και ζωή σε λόγου μας..!!!!

Εγώ το διάβασα το πρώτο Μνημόνιο-Μνημόσυνο...για το δεύτερο ούτε λόγος....Εσείς;;;;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.