Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Θεωρία των Κατακερματισμένων Αγορών...Θεωρία;;;;


Πρόκειται για κατακερματισμένη αγορά ή κατακερματισμένη κοινωνία (;)

Η Θεωρία αυτή γεννήθηκε διότι είναι λειτουργική, όμως δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση για την ερμηνεία της καμπύλης των επιτοκίων.  Θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε χώρες μη αναπτυγμένες και με περιορισμένη έκδοση ομολόγων.  Η Θεωρία κατακερματισμένων αγορών είναι κατά συνέπεια αποτέλεσμα της διαδικασίας τμηματοποίησης των επιτοκίων δηλαδή αποτελείται από διαφορετικά τμήματα ανάλογα με τη διάρκεια στη λήξη.

Είναι σύγχρονη θεωρία που στην πραγματικότητα ορίζει ότι δεν υπάρχει αναγκαία σχέση μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και οι επενδυτές έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις στη διάρκεια των ομολόγων με αποτέλεσμα η καμπύλη αποδόσεων να διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση των ομολόγων και τη χρονική διάρκεια τους στη λήξη.  Οι επενδυτές προβλέποντας την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων επιλέγουν να αγοράσουν περισσότερο μικρούς τίτλους διάρκειας στη λήξη η οποία επηρεάζει την κλίση της καμπύλης.  Ανάλογα τη ζήτηση και την προσφορά των ομολόγων διαμορφώνεται και η καμπύλη των επιτοκίων, όταν αυξάνεται η ζήτηση των βραχυχρόνιων ομολόγων έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών αλλά και τον περιορισμό των αποδόσεων με την καμπύλη να έχει ανοδική κλίση καθώς και όταν αυξάνεται η προσφορά των μακροχρόνιων ομολόγων έχουμε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών αλλά την αύξηση της απόδοσης τους.  Με άλλα λόγια η καμπύλη αποδόσεων μπορεί να είναι ανοδική, καθοδική ή και σταθερή.
Η Θεωρία αυτή υποθέτει ότι τα ομόλογα με διαφορετικές ληκτικότητες δεν είναι υποκατάστατα και οι επενδυτές προτιμούν τα ομόλογα με διαφορετική ληκτικότητα σε σχέση με κάποια άλλα. Έτσι οι επενδυτές προτιμούν επιτοκιακό κίνδυνο έτσι εξηγεί γιατί η καμπύλη αποδόσεων συχνά έχει κλίση προς τα πάνω.  Όμως καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν τελικά να εξηγηθούν.
Σήμερα οι επενδύσεις αλλά και η κατανάλωση είναι σαφώς υψηλότερες από ότι θα ήταν χωρίς τη νομισματική παρέμβαση.  Όταν οι φούσκες φουσκώσουν τελικά τότε οι αποδόσεις έχουν θα έχουν ανοδική πορεία, το ίδιο συμβαίνει και στις πληθωριστικές προσδοκίες.  Άρα π.χ. οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι αποδόσεις αυτών θα είναι αρνητικές. Αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές τους μειώνονται άρα όλο και περισσότεροι επενδυτές εμφανίζονται. Έτσι με την αύξηση των επιτοκίων, τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται..όλα αλληλένδετα τελικά!!!
 Σενάριο ή Ακραία εκδοχή(;) Γι αυτό όταν οι περιουσιακές φούσκες σκάσουν, η έκρηξη θα είναι σε παροξυσμό….
Απομακρυνθείτε…..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.