Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει....Eurobank-Πειραιώς / Εθνική-Alpha

   Και ενώ ολόκληρος ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόσμος κρατάει την αναπνοή του μέχρι τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν την Κυριακή απο την ΕΚΤ, εμείς αναρωτιόμαστε αν τελικά είναι ο αριθμητής ή ο παρονομαστής εκείνος που τελικα θα επικρατήσει, όταν όπως όλα δείχνουν δύο απο τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να περάσουν το stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρόλο που  επικρατεί η αντίληψη στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα και θα περάσουν τους ελέγχους αντοχής.


   Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  αξιολόγηση των τραπεζών και τα stress test εφαρμόζονται για τρίτη φορά στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αξιολογώντας τα στοιχεία του ενεργητικού και των 130 ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  Ευτυχώς παρατηρείται ότι μέσα στο 2014 έτος οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το μετοχικό τους κεφάλαιο και έχουν σχεδιαστεί αναδιαρθρώσεις για την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα την Κυριακή απο τον κ. Ντράγκι. Η ΕΚΤ έιχε θέσει στόχο της κεφαλαιακής επάρκειας το 8% σε παγκοσμίο επίπεδο, ενώ στο προηγούμενο stress test το όριο ήταν το 9%. Η συνολική εκτίμηση για τα stress tests είναι ότι θα γίνουν περισσότερο απαιτητικά, με αυστηρότερα κριτήρια. 
  Στην περίπτωση όμως που προκύψει ανάγκη ενός ή περισσότερων ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθεί σίγουρα η διαδικασία  όπως και τα στάδια ενίσχυσης  της κεφαλαιακής επάρκειας απο την ΤτΕ. Μένει στο τέλος να δούμε τον τρόπο αξιοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) και του αποθέματος κεφαλαίου που διατηρεί στο επίπεδο των 11,3 δις. ευρώ.
  Επειδή  όμως η ψυχολογία μας έχει γίνει "ασανσέρ" τις τελευταίες ημέρες, ευχόμαστε να μην επικρατήσει το "αρνητικό κλίμα", διότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την οικονομία. Τελικά, μπορεί μια χώρα τόσο σημαντική να ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης;
 "Ας ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου
και η μούσα στους ποιητές να σταθείς
 θεατής και κριτής δε θα ΄μαι καθόλου
 μα στρατιώτης στων καιρών τη γιορτή".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.