Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεφαλαιακή επάρκεια ή μήπως ανεπάρκεια???Ένα από τα αγαπημένα θέματα οικονομικών Αναλυτών-Οικονομολόγων Καθηγητών Οικονομίας κ.α. είναι η καυτή πατάτα της "Κεφαλαιακής επάρκειας".Δεδομένου της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των επιτυχημένων stress test πλέον ''μπορούμε με θάρρος να ατενήσουμε το μέλλον.....''
                                                                                                   
 της Κατερινας Παπαφωτίκα

ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Το χρήμα των Ιδρυτών-Μετόχων(απλός λαουτσικος)-Θεσμικών Επενδυτών (Soros-JP Morgan-Goldman κ.α.) που καταθέτουν για να μπορεί η εκάστοτε τράπεζα να χρηματοδοτήσει τις διαδικασίες λειτουργίας της, καθώς και να λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση πανικου (capital buffer).
ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Το ελάχιστο απαιτούμενο εκφρασμένο σε ποσοστό χρημάτων που πρέπει να έχει μια τράπεζα για να τηρεί τους κανονισμούς, δηλαδή 8% ή και παραπάνω (ΝΑΙ τότε έχει capital buffer!!!).
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ : Η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες (ΟΧΙ η κάθε μία ξεχωριστά) να αυξάνουν-δημιουργούν χρήμα έως και 9% ώστε να χρηματοδοτείται η κοινωνία(και όλοι να έχουμε από ένα δάνειο).
ΔΑΝΕΙΟ: Η ποσότητα χρήματος που δανείζεσαι (απο την δημιουργική λογιστική) σε αντάλλαγμα με μια σύμβαση που παραχωρείς ακίνητο, κινητό γενικά αξίες υπαρκτές με την υποχρέωση να το επιστρέψεις πλέον τους τόκους.
ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΟΥ: (Θα το αναλύσουμε άλλη φορά!!!!)
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Όταν οι τράπεζες βγάινουν στο "σεργιάνι" να εισπράξουν για να ενισχύσουν τον δείκτη (8%).

Έτσι λοιπόν,αφού αναλύσαμε τις έννοιες για να δούμε στη συνέχεια τι αντιπροσωπεύει αυτή η κεφαλαιακή επάρκεια και αν είμαστε ασφαλείς όπως μας λένε οι Κρατούντες-ΕΚΤ-Μεγάλες Συστημικές Τράπεζες.

Έστω μια τράπεζα ΑΒΓ (Το Υπόδειγμα είναι υποθετικό)

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31.12.2999
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ (σε δις)
Ταμείο σε κεντρική τράπεζα: 10.000.000.000
Απαιτήσεις κατά τρίτων: 200.000.000.000 (ΝΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ)
(-) Προβλέψεις: 10.000.000.000 (ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ DEFAULT)
Κυκλοφορούν......
Πάγια: 50.000.000.000
ΣΥΝΟΛΟ: 270.000.000.000

ΠΑΘΗΤΙΚΟ (σε δις)
Υποχρεώσεις απο άλλες τράπεζες: 10.000.000.000(ΝΑΙ δανείστηκαν)
Υποχρεώσεις σε πελάτες: 190.000.000.000(ΝΑΙ οι καταθέσεις)
Μετοχικό Κεφάλαιο: 20.000.000.000(΄αυτά που λέγαμε πριν...)
Αποθεματικά........
Λοιπά έσοδα.........
Υπόλοιπο Κερδών........
ΣΥΝΟΛΟ: 270.000.000.000

Αφού είδαμε και τα στοιχεία της Μεγάλης Συστημικής Τράπεζας ας τα εξετάσουμε τελείως απλοϊκά:
1) Δώσαμε 200δις σε δάνεια;? ΝΑΙ
2) Πόσα έχουμε στην άκρη; 10 ΔΙΣ
3) Κεφάλαιο;20 δις (Αααα καλά πάμε 30 δις)
4) Και ο δείκτης 8%; (200 Χ 8%=16 δις)
5) Εντάξει τότε όχι μόνο κρατάμε τον δείκτη 8%αλλά έχουμε και ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!!!!!!!!!!!

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ :
CASE 1: ΜΑΖΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? (STRESS TEST)
Κανένα πρόβλημα το 8% τα καλύπτει πλήρως..........(Χρηματοδότηση απο το ΤΧΣ11 δις- και απο την ΕΚΤ (έκτακτη ανάγκη).

CASE 2 :  ΜΑΖΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ?
Κανένα πρόβλημα η ΕΚΤ (Τυπώνει χρήμα μανιωδώς-Άμεση ανακεφαλαιοποίηση-π.χ.Κύπρος) και άν ο πανικός δεν σταματήσει;(Κάτι σαν τον ΙΟ EMPOLA);;;

Τα συμπεράσματα δικά σας.....

(Γιατί η γνώση είναι δύναμη)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.