Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σενάρια ταινιών μικρού μήκους: Σκηνοθέτης: Ε.Κ.Τ. Παραγωγός: ΤτΕ

Τον Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος εκπόνησε μια μελέτη αξιολόγησης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Χρησιμοποιώντας μακροοικονομικά και εποπτικά στοιχεία προέκυψαν τέσσερις (4) συστημικές τράπεζες που κρίθηκαν κατάλληλες για δημόσια στήριξη.  Αυτές οι τράπεζες ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank  και η Τράπεζα Πειραιώς.  
Για την επίτευξη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν απαραίτητη η εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών που πήρε χώρα τον Ιανουάριο του 2012.  Χρησιμοποιήθηκαν δύο μακροοικονομικά σενάρια το Βασικό σενάριο και το Δυσμενές σενάριο με σκοπό τους την συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών για την περίοδο 2012-2014.
          Σύμφωνα με το Μνημόνιο το Βασικό σενάριο, είχε στόχο για τον δείκτη Κυρίων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων (Core Tier ICT1 ratio), το έτος 2012 να κυμαίνεται στο 9%  και το 2013 και 2014 στο 10%.
          Σύμφωνα με τις παραδοχές τις ΤτΕ, το Δυσμενές σενάριο, με στόχο ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων (Core Tier I)  για το έτος 2012 το 9% και 7% για την περίοδο 2012-2014.
          Τον Ιανουάριο του 2012 είχαν υποβληθεί τα τριετή Επιχειρησιακά σχέδια των Τραπεζών με σημείο εκκίνησης τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια όπου υπολογίστηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίδραση από τα τροποποιημένα PSI.  Εκτιμώντας την εξέλιξη των Κυρίων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων για την προαναφερόμενη περίοδο λήφθηκαν υπόψη :
1.      Η εκτιμώμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για την περίοδο 2012-2014, προκύπτει από τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες, τη συντηρητική των Βασικών στοιχείων λειτουργικής κερδοφορίας.
2.      Οι αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου από δάνεια που είχαν χορηγηθεί είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ή σε φορείς και οργανισμούς σχετιζόμενους με το ελληνικό δημόσιο.  Και για τις τρείς περιπτώσεις από τις αναμενόμενες ζημιές αφαιρέθηκαν οι προβλέψεις των τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο.
3.      Καθώς επίσης οι ζημιές από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των επιλεγμένων δανείων που ήταν στη περίμετρο του PSI αφαιρώντας των ήδη σχηματισμένων ειδικών προβλέψεων.
          Για κάθε έτος έως το 2014, η ΤτΕ, υπολόγισε το απαιτούμενο επίπεδο των Κυρίων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων στο τέλος του κάθε έτους.  Βάση του ήταν ο αντίστοιχος δείκτης για κάθε σενάριο και η εξέλιξη των σταθμισμένων για τον κίνδυνο στοιχείων του Ενεργητικού.  Η ΤτΕ εφάρμοσε την αυστηρότερη μεθοδολογία της ώστε να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν υποεκτιμούν τον βαθμό έκθεσης τους στον κίνδυνο και την προσαρμογή των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού σε σχέση με τον κίνδυνο.
          Τέλος έγινε ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε τράπεζας, ως η διαφορά ανάμεσα α) στα αντίστοιχα εκτιμώμενα επίπεδα των ΚΒΙΚ και β) τον στόχο που τέθηκε για το απαιτούμενο επίπεδο των ΚΒΙΚ.  Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν βάσει του Βασικού και του Δυσμενούς σεναρίου.  Εάν προέκυπταν υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε τράπεζα, το σενάριο που οδηγούσε σε αυτά τα αποτελέσματα θεωρούταν δεσμευτικό. Για την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων έγινε η διασταύρωση των στοιχείων, με σημείο εκκίνησης τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για κάθε μια τράπεζα,  με την προσέγγιση του τύπου “top-down”, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προβλέψεις, ανεξαρτήτου τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών.
          Με βάση των παρακάτω στοιχείων της ΤτΕ (πίνακας 1.1), οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών  Ελληνικών Τραπεζών ανέρχονται στα 27,5 δις. Ευρώ του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών που υπολογίστηκαν στα 40,5 δις ευρώ.  Η ΤτΕ επιβεβαίωσε το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών τον Οκτώβριο του 2012 και επικαιροποίησε την εκτίμηση αυτή με συντηρητικό τρόπο.

Πίνακας 1 by chrysochoidou (Πηγή: ΤτΕ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.