Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Η Θεωρία της ΙΑΔ και η Θεωρία του ΧΑΟΥΣ"

Θεωρία η μία, θεωρία και η άλλη...Σε τι διαφέρουν λοιπόν;;;

Η Θεωρία της ΙΑΔ(Ισοδυναμία Αγοραστικής Δύναμης), είναι η θεωρία συναλλαγματικών ισοτιμιών και σημαίνει ότι μια μονάδα νομίσματος σε μια χώρα θα αγοράσει την ίδια ποσότητα προϊόντων σε άλλη χώρα.  Αυτό σημαίνει οτι εξισώνει την αγοραστική δύναμη διαφορετικών νομισμάτων σε εγχώριες χώρες για μια συγκεκριμένη ποσότητα αγαθών και συγκρίνει το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας με κάποια άλλη(κατανοητό ως εδώ).

Βασίζεται στην γνωστή αρχή "ΝΟΜΟΣ ΜΙΑΣ ΤΙΜΗΣ", που ορίζει ότι ένα αγαθό θα πρέπει να πωλείται με την ίδια τιμή σε οποιαδήποτε χώρα και εξετάζει την συναλλαγματική ισοτιμία και το επίπεδο τιμών δύο οικονομιών. Αν δεν ισχύει ο νόμος της μίας τιμής, τότε μειώνεται η ζήτηση του αγαθού που παράγεται στην χώρα που πωλείται (ισχύει και αντίστροφα).
Για να ισχύσει η απόλυτη ΙΑΔ τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δύο χώρες έχουν την ίδια κατανάλωση, αυτό όμως, μεταξύ μας δεν ειναι ρεαλιστικο. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και δημιουργούν αποκλίσεις από την ισότητα που ορίζει ο νόμος της μίας τιμής όπως π.χ. οι δασμοί και οι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο.
Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι αποκλίσεις ο νόμος της μίας τιμής θα πρέπει να ισχύει αλλιώς θα έχουμε ευκαιρίες Αrbitrage. Ο νόμος αυτός ισχύει σε αγαθά κυρίως εμπορεύσιμα.
 Από την άλλη πλευρά, ας αναλύσουμε και ας σχολιάσουμε με μια πιο διαφορετική ματιά την Θεωρία του χάους. Η αστάθεια, η αταξία και η  απρόσμενη μεταβολή στις αρχικές συνθήκες είναι το λεγόμενο στοιχείο του χάους, η οποία εκδηλώνεται ως μια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία. Από την άλλη η έννοια του χάους βρίσκεται από την θρησκεία έως την αρχαία ελληνική "βλακεία", ειδικότερα την σημερινή εποχή  που ζούμε βιώνουμε πολύ έντονα το χάος, που ισούται με την διάλυση, την σύγχυση, το μπάχαλο κ.α. Πιο αναλυτικά, χάος είναι εκείνη η χαοτική κατάσταση που προκύπτει όταν είναι αδύνατον να εκφραστεί μια θέση με αιώνιους νόμους ή ντετερμινιστικά(αιτιοκρατία).
 Και έτσι στη ήδη υπάρχουσα αρμονία του ήδη υπάρχοντος δυσαρμονικού παγκόσμιου χάους και της χαοτικής συμπεριφοράς των αγορών νομίζω ότι ξυπνάμε συναισθήματα κινδύνου....... όταν όλη η θεωρία της ελεύθερης οικονομίας βασίζεται σε ανοιχτές αγορές....ή όχι;;;; Τελικά οι αγορές πως λειτουργούν,(;) χαοτικά;;  Οποιαδήποτε οικονομική θεωρία και να προσεγγίσουμε θα δούμε ότι το χάος των αγορών είναι πιο πολύ θετικό παρά αρνητικό, ισχύει(;) Ακόμα και στον Κομμουνισμό η θεωρία αυτή  ισχύει αν και κάποιοι θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν πάνω στο χάος. Μια ανοιχτή χαοτική αγορά είναι προτιμότερη από μια ελεγχόμενη αγορά που μπορεί να επιφέρει μια ντετερμινιστική καταστροφή(;)
Και το ερώτημα παραμένει, η Θεωρία της ΙΑΔ ή  Θεωρία του ΧΑΟΥΣ(;)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.