Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμές Ομολόγων: "Βρώμικες ή καθαρές";

Από τη Κατερίνα Παπαφωτίκα

ΤΙΜΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ.....ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ???????


   Καθημερινά, ακούμε από τα ΜΜΕ, από φίλους, συνεργάτες ,συγγενείς, για την επένδυση σε ομόλογα.....Πιο συγκεκριμένα για την αγορά αυτών.....Ξέρουμε όμως με ακρίβεια το πραγματικό κόστος της αγοράς τους και πως αυτό υπολογίζεται?????Η απάντηση είναι μερικώς.......

   Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σεβαστό ποσό και επιθυμούμε την αγορά ενός ομολόγου, αυτόματα γεννιέται στο μυαλό μας το ερώτημα "ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος του????" Αυτό είναι πολύ λογικό, γιατί μας ενδιαφέρει κυρίως ως προς την επένδυση μας, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εξαρχής(συνδιαστικά και με την απόδοση που επιφέρει το συγκεκριμένο ομόλογο πάντα) ποιο θα είναι το όφελος μας σαν επενδυτές.
   Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ομόλογο περιλαμβάνει τη καθαρή και τη βρώμικη τιμή.Ειδικότερα,η βρώμικη τιμή ενός ομολόγου είναι η τιμή που θα πληρώσει ο αγοραστής του ομολόγου και ισούται με την καθαρή τιμή συν τους δεδουλευμένους τόκους.   
   Η διαφορά φαίνεται μόλις γίνει η καταβολή του κουπονιού. Δηλαδή,η βρώμικη τιμή,δεν παραμένει σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ακόμα και αν τα επιτόκια παραμείνουν σταθερά.Αυτό συμβαίνει γιατί όσο τείνει προς την αποκοπή του κουπονιού,τόσο οι δεδουλευμένοι τόκοι αυξάνονται.  

   Εφόσον γίνει η αποκοπή του κουπονιού, η βρώμικη τιμή μειώνεται διότι οι δεδουλευμένοι τόκοι του ομολόγου μηδενίζονται. Αμέσως μετα την πληρωμή του κουπονιού η βρώμικη τιμή θα είναι ίση με την καθαρή τιμή.
   Γενικά,οι επενδυτές έχουν την τάση να βλέπουν ένα ομόλογο από πλευράς των καθαρών τιμών του ομολόγου. Αυτό εξηγείται διότι η καθαρή τιμή ενός ομολόγου, είναι πιο σταθερή στο χρόνο συγκριτικά με τη βρώμικη τιμή.
   Για ορισμένους οικονομικούς λόγους, η καθαρή τιμή μεταβάλλεται όταν σημειώνεται μεταβολή των επιτοκίων.Για την ακρίβεια λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα.Όταν όμως ένα ομόλογο αγορασθεί ή πωληθεί στη δευτερογενή αγορά,καταβάλλεται η βρώμικη τιμή του.
   Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε,ότι  ως τιμή διαπραγμάτευσης του ομολόγου,θεωρείται η καθαρή τιμή και αυτό συμβάινει γιατί αποτελεί τη τιμή που πραγματικά πληρώνει ο επενδυτής. Απ'την πλευρά τους, οι αγορές χρησιμοποιούν την καθαρή τιμή ενός ομολόγου επειδή η καθαρή τιμή δείχνει ακριβώς την εξέλιξη των τιμών αλλά και τις μεταβολές των επιτοκίων πιο ξεκάθαρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.