Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Τιμές Ομολόγων: "Βρώμικες ή καθαρές";

Από τη Κατερίνα Παπαφωτίκα

ΤΙΜΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ.....ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ???????


   Καθημερινά, ακούμε από τα ΜΜΕ, από φίλους, συνεργάτες ,συγγενείς, για την επένδυση σε ομόλογα.....Πιο συγκεκριμένα για την αγορά αυτών.....Ξέρουμε όμως με ακρίβεια το πραγματικό κόστος της αγοράς τους και πως αυτό υπολογίζεται?????Η απάντηση είναι μερικώς.......

   Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σεβαστό ποσό και επιθυμούμε την αγορά ενός ομολόγου, αυτόματα γεννιέται στο μυαλό μας το ερώτημα "ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος του????" Αυτό είναι πολύ λογικό, γιατί μας ενδιαφέρει κυρίως ως προς την επένδυση μας, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εξαρχής(συνδιαστικά και με την απόδοση που επιφέρει το συγκεκριμένο ομόλογο πάντα) ποιο θα είναι το όφελος μας σαν επενδυτές.
   Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ομόλογο περιλαμβάνει τη καθαρή και τη βρώμικη τιμή.Ειδικότερα,η βρώμικη τιμή ενός ομολόγου είναι η τιμή που θα πληρώσει ο αγοραστής του ομολόγου και ισούται με την καθαρή τιμή συν τους δεδουλευμένους τόκους.   
   Η διαφορά φαίνεται μόλις γίνει η καταβολή του κουπονιού. Δηλαδή,η βρώμικη τιμή,δεν παραμένει σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ακόμα και αν τα επιτόκια παραμείνουν σταθερά.Αυτό συμβαίνει γιατί όσο τείνει προς την αποκοπή του κουπονιού,τόσο οι δεδουλευμένοι τόκοι αυξάνονται.  

   Εφόσον γίνει η αποκοπή του κουπονιού, η βρώμικη τιμή μειώνεται διότι οι δεδουλευμένοι τόκοι του ομολόγου μηδενίζονται. Αμέσως μετα την πληρωμή του κουπονιού η βρώμικη τιμή θα είναι ίση με την καθαρή τιμή.
   Γενικά,οι επενδυτές έχουν την τάση να βλέπουν ένα ομόλογο από πλευράς των καθαρών τιμών του ομολόγου. Αυτό εξηγείται διότι η καθαρή τιμή ενός ομολόγου, είναι πιο σταθερή στο χρόνο συγκριτικά με τη βρώμικη τιμή.
   Για ορισμένους οικονομικούς λόγους, η καθαρή τιμή μεταβάλλεται όταν σημειώνεται μεταβολή των επιτοκίων.Για την ακρίβεια λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα.Όταν όμως ένα ομόλογο αγορασθεί ή πωληθεί στη δευτερογενή αγορά,καταβάλλεται η βρώμικη τιμή του.
   Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε,ότι  ως τιμή διαπραγμάτευσης του ομολόγου,θεωρείται η καθαρή τιμή και αυτό συμβάινει γιατί αποτελεί τη τιμή που πραγματικά πληρώνει ο επενδυτής. Απ'την πλευρά τους, οι αγορές χρησιμοποιούν την καθαρή τιμή ενός ομολόγου επειδή η καθαρή τιμή δείχνει ακριβώς την εξέλιξη των τιμών αλλά και τις μεταβολές των επιτοκίων πιο ξεκάθαρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου