Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Bitcoin - Nόμισμα του μέλλοντος " Ψέματα ή Αλήθεια;;;

 Τι είναι το BITCOIN;
Το Bitcoin είναι ένα νομισματικό σύστημα, τα νομίσματα του οποίου (bitcoins) εκδίδονται και διακινούνται μέσω δικτύου υπολογιστών, χωρίς να έχουν φυσική υπόσταση και χωρίς να υπόκεινται σε καμία απολύτως κεντρική διαχείριση ή έλεγχο. Το πρόγραμμα μέσω του οποίου διακινούνται είναι p2p (peer to peer), δωρεάν και μάλιστα open source, δηλαδή ανοικτού κώδικα προσβάσιμου από οποιονδήποτε χρήστη.
Για να αγοράσει κάποιος bitcoins, μπορεί να πληρώσει χρησιμοποιώντας παραδοσιακά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την δημιουργία λογαριασμού στην εκάστοτε ιστοσελίδα, την κατάθεση του επιθυμητού ποσού (π.χ. 75€) σε τραπεζικό λογαριασμό της σελίδας, την πίστωση του ποσού αυτού στον λογαριασμό και τέλος, μέσω της σελίδας, την αγορά των Bitcoins που αντιστοιχούν στο ποσό που κατατέθηκε. Τέτοιες σελίδες είναι η Intersango, η Mt Gox και η Bitcoin Central. Η ισοτιμία αυτή την στιγμή είναι 1 Bitcoin = 78€ και μεταβάλλεται καθημερινά. Ένα bitcoin για να «τυπωθεί» δεν χρειάζεται νομισματοκοπείο, αλλά παράγεται από υπολογιστές μέσω της (πολύπλοκης) διαδικασίας του mining. Το mining δεν γίνεται με το ίδιο πρόγραμμα peer to peer, αλλά με κάποιο εξειδικευμένο mining program μέσω του οποίου ο υπολογιστής του χρήστη κάνει κάποιους πολύπλοκους υπολογισμούς. Γιατί γίνεται αυτό; Αφ’ ενός γιατί έτσι προασπίζεται η ασφάλεια του συστήματος από εξωτερικές επιθέσεις αφ’ ετέρου γιατί έτσι δημιουργούνται τα λεγόμενα blocks. Οι υπολογισμοί αυτοί βέβαια, προϋποθέτουν και την ανάλογη υπολογιστική ισχύ, δηλαδή έναν εξαιρετικά ισχυρό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.Πώς γίνονται οι συναλλαγές;
Από την στιγμή που ο χρήστης θα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το p2p πρόγραμμα, αποκτά αυτόματα έναν αριθμό λογαριασμού για να συμμετέχει στο δίκτυο, ένα κρυπτογραφημένο «πορτοφόλι» όπου μπαίνουν τα νομίσματα, ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο «κλειδί». Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι και… τι κάνει, αφού στο σύστημα υπάρχει πλήρης ανωνυμία. Οι συναλλαγές διασφαλίζονται μέσω των δύο ψηφιακών «κλειδιών» που αναφέραμε πιο πάνω: με την χρήση του δικού μας ιδιωτικού «κλειδιού» και γνωρίζοντας το δημόσιο «κλειδί» κάποιου άλλου μπορούμε να του στείλουμε νομίσματα. Οι συναλλασσόμενοι προστατεύονται με ανωνυμία, αλλά όλες οι συναλλαγές είναι διαφανείς και καταγράφονται σε ένα «ψηφιακό βιβλιάριο» που είναι ορατό από όλους.

Τι μπορώ να κάνω με τα bitcoins μου;
Αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμα, η αγορά των bitcoins αναπτύσσεται ταχέως. Επενδύσεις μέσω δανεισμού με αρκετά ενδιαφέροντα επιτόκια (κλικ εδώ για περισσότερα), επενδύσεις μέσω Crowd Funding σε άλλους χρήστες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση (κλικ εδώ) και φυσικά αγορές αγαθών μέσω sites τύπου e-bay και άλλων. Επίσης μπορείτε να… γευματίσετε σε αυτό εδώ το εστιατόριο στην Κεφαλονιά, το οποίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που δέχεται bitcoins. Και από ATM τι παίζει; Αυτός εδώ το τύπος, θέλει να εγκαταστήσει ένα δίκτυο με ΑΤΜ από όπου ο κόσμος θα μπορεί να «τραβάει» τα Bitcoins του σε πραγματικό χρήμα. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στον τύπο, η Κύπρος έχει μπει στο στόχαστρό του.

Είναι λοιπόν, το bitcoin το νόμισμα του μέλλοντος;

 Έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει: απουσία τράπεζας ή οποιασδήποτε άλλης κεντρικής εξουσίας που να παράγει χρήμα, συναλλαγές χωρίς όρια, «ανοσία» σε πληθωρισμό και οικονομικές κρίσεις. Έχει όμως και ένα δυνατό «μείον». Όντας ένα σύστημα συναλλαγών βασισμένο εξ’ ολοκλήρου στην μεταφορά δεδομένων, ο κίνδυνος από επίθεση hackers είναι υπαρκτός. 

 Οι εξελίξεις στη νομοθετική ρύθμιση του Bitcoin
Το Bitcoin αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή για πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως τα νομικά και τα οικονομικά. Μετά την πρόσφατη εκτόξευση της δημοφιλίας του, άρχισε να τραβά την προσοχή, εκτός των πολιτών, και των κρατικών φορέων σε διάφορες χώρες του πλανήτη.Στη συνέχεια, παρατίθεται μια ευσύνοπτη ανασκόπηση των ενεργειών επίσημων κρατικών φορέων σχετικά με το Bitcoin, τους τελευταίους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχετική έκθεσή της τον Οκτώβριο 2012, έχει αναγνωρίσει το Bitcoin ως «εικονικό νόμισμα» (virtual currency), όπου ως εικονικό νόμισμα νοείται «…το αρρύθμιστο ψηφιακό χρήμα, το οποίο εκδίδεται και συνήθως ελέγχεται από τους δημιουργούς του και το οποίο χρησιμοποιείται και γίνεται δεκτό μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης εικονικής κοινότητας».
Στις ΗΠΑ, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών (Financial Crimes Enforcement Network), σε σχετική οδηγία που εξέδωσε τον Μάρτιο 2013, χαρακτήρισε τα ανταλλακτήρια ως επιχειρήσεις παροχής χρηματικών υπηρεσιών και για το λόγο αυτό τα υπήγαγε στις ρυθμίσεις της Bank Secrecy Act, και εμμέσως υπέλαβε ότι το Bitcoin είναι χρήμα.  Το γερμανικό κράτος, τον Ιούνιο 2013, εξαίρεσε από το φόρο κεφαλαίου τα κέρδη που προκύπτουν τη διακράτηση Bitcoins πέραν του έτους.
Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών χαρακτήρισε το Bitcoin ως «financial instrument» (Αύγουστος 2013). Μάλιστα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα (Ιούλιος 2013), το υπουργείο χαρακτήρισε το Bitcoin ως «μονάδα αξίας» (όχι, όμως ως «μονάδα μέτρησης αξίας») και για το λόγο αυτό, το υπήγαγε, με σχετική τροποποίηση του γερμανικού Τραπεζικού Κώδικα, στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά μέσα.
Στη δίκη που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση Trendon Shavers, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION), σε δικόγραφο της, τον Ιούλιο 2013, αποδίδει στο Bitcoin χαρακτήρα χρεογράφου / αξιογράφου.  Ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Koen Geens, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση (Σεπτέμβριος 2013), δήλωσε το ότι Bitcoin δεν ανησυχεί το Βέλγιο και πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, η Τράπεζα του Βελγίου δεν θα είχε ενστάσεις εναντίον του.
Το πρώτο κράτος, μέχρι σήμερα, που έχει ήδη προβεί σε νομοθετική ρύθμιση δραστηριοτήτων με Bitcoin, είναι οι ΗΠΑ. Αυτό εξηγείται εύκολα, στο μέτρο που στις ΗΠΑ το Bitcoin γνωρίζει με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη εξάπλωση.  Με τη διάδοση του Bitcoin και την προσοχή που ήδη λαμβάνει, αλλά και πρόκειται να λάβει στο επόμενο διάστημα, είναι περίπου αναμενόμενο ότι όλο και περισσότεροι κρατικοί φορείς θα ασχολούνται μαζί του. Όπως είναι επίσης αναμενόμενο ότι πλέον όλο και περισσότερα τα κράτη θα προβούν σε ενέργειες. 

Πως δημιουργούνται τα Bitcoins;
Κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του Bitcoin, ελέγχεται για την εγκυρότητά της και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σ” ένα block μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγθεί. Κάθε δέκα λεπτά περίπου, δημιουργείται και ένα νέο block για να φιλοξενήσει αυτές τις συναλλαγές, το οποίο σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα blocks που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας έτσι την αλυσίδα των μπλοκ (block chain). Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου block με τα προηγούμενα. Μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου τότε θα δημιουργηθεί το νέο block και μαζί με αυτό θα δημιουργηθεί κι ένας συγκεκριμένος αριθμός bitcoins. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Mining κι έχει πάρει το όνομά της ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων του περασμένου αιώνα.
Για να μπορεί η λύση του αλγόριθμου (γρίφου) να προκύπτει κάθε δέκα λεπτά περίπου, ανεξάρτητα από το πόσοι χρήστες προσπαθούν ταυτόχρονα να τη βρουν, τότε είναι προφανές πως θα πρέπει να τροποποιηθεί η δυσκολία του γρίφου. Αυτό γίνεται αυτόματα από το δίκτυο σε σχέση με το πόσοι χρήστες προσπαθούν να βρουν τη λύση. Συνεπώς, όσο περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να λύσουν το γρίφο, τόσο μεγαλώνει η δυσκολία του κι αντίστροφα. Κάθε υπολογιστής ή συσκευή που αναζητά τη λύση του γρίφου, συμμετέχει παράλληλα και στην προστασία του δικτύου από επιθέσεις καθώς και στον έλεγχο και προώθηση των συναλλαγών στο δίκτυο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Κατά την περίοδο σύνταξης αυτού του κειμένου, για να βρει κάποιος τη λύση χρησιμοποιώντας έναν τυπικό υπολογιστή, θα χρειαστούν πολλοί μήνες. Αν θέλετε να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα σας πάρει να βρείτε τη λύση ενός γρίφου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία υπολογισμού χρόνου για block.
Τέλος ν' αναφέρουμε πως το ποσό των bitcoins που αποδίδεται σε όποιον βρίσκει τη λύση του γρίφου, υποδιπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου (210.000 blocks). Ο πρώτος υποδιπλασιασμός της αμοιβής, από 50 σε 25, έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 και ο επόμενος αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του 2014.
Να επισημάνουμε ότι η δημιουργία των bitcoins γίνεται με έναν εξαιρετικά προβλέψιμο τρόπο. Με πιο απλά λόγια, η δημιουργία τους δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή οργανισμού για δημιουργία περισσότερων ή λιγότερων νομισμάτων. Το δίκτυο από μόνο του καθορίζει το ρυθμό δημιουργίας τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Bitcoin που το καθιστά «αλεξίσφαιρο» σε κρίσεις, πληθωρισμό κι άλλα συχνά προβλήματα των παραδοσιακών νομισμάτων.

 Πλεονεκτήματα
Το BitCoin δημιουργήθηκε, θεωρητικά, για να λύσει κάποια από τα προβλήματα που έχουν τα υπάρχοντα νομίσματα. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα του είναι:
 1. Ανωνυμία: Η μεταφορά χρημάτων από έναν χρήστη σε έναν άλλο, μπορεί να γίνει με σχετική ανωνυμία ή πλήρη ανωνυμία.
 2. Ταχύτητα: Με το BTC μπορεί ο μέσος χρήστης να στείλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από την μια μεριά του πλανήτη στην άλλη σε 1 ώρα, στο μέλλον ίσως σε λιγότερο.
 3. Αποκεντρικοποίηση: Δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή που να ρυθμίζει το BTC. Σε αντίθεση με το USD που έχει την FED ή το EUR που έχει την ΕΚΤ, δεν υπάρχει ρυθμιστική αρχή που να προσαρμόζει τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης κατά το δοκούν.
 4. Εικονική μορφή (form factor): Το BTC έχει ασύγκριτα πιο πρακτική μορφή, καθώς είναι πλήρως ηλεκτρονικό. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούμε να «κουβαλήσουμε» 10.000.000 USD σε 1 USB stick, μια SD Card ή ακόμη και μια 3D barcode εκτύπωση.
 5. Σπανιότητα: Το BTC είναι σπάνιο. Μόνο 21 εκ. BTC θα παραχθούν έως το 20133(;) σύμφωνα με τον νόμο του Moore. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περίπου 10 εκ. Υπολογίζεται πως 1 εκ. έχει «χαθεί για πάντα», άρα υπάρχουν 9 εκ. περίπου σε κυκλοφορία.
 6. Αντιπληθωρισμός: Γνωρίζοντας πως θα κυκλοφορήσουν μόλις 21 εκ. και ταυτόχρονα γνωρίζοντας ακριβώς πόσα παράγονται νέα BTC παράγονται κάθε μέρα, το νόμισμα έχει την τάση να αυξάνει την τιμή του. Το αν είναι καλό ή κακό αυτό για ένα νόμισμα, είναι θέμα για συζήτηση.

 Ποιά είναι τα μειονεκτήματα του Bitcoin ;
• Βαθμός αποδοχής - Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν το Bitcoin . Κάθε μέρα, περισσότερες επιχειρήσεις αποδέχονται τα  bitcoins επειδή έχουν  πλεονεκτήματα, αλλά ο κατάλογος παραμένει μικρός και χρειάζεται ακόμη να αυξηθεί , προκειμένου να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα δικτύου .
• Μεταβλητότητα - Η συνολική αξία των bitcoins σε κυκλοφορία και ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν Bitcoin είναι ακόμη πολύ μικρός σε σύγκριση με ό, τι θα μπορούσε να είναι . Ως εκ τούτου, τα σχετικά μικρά γεγονότα, συναλλαγές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή . Στη θεωρία, αυτό μεταβλητότητα θα μειωθεί , καθώς οι αγορές Bitcoin και η τεχνολογία εξελίσεται .
• Συνεχής ανάπτυξη λογισμικού Bitcoin είναι ακόμα σε beta με πολλές ελλιπείς λειτουργίες στην ενεργή ανάπτυξη. Τα νέα εργαλεία , χαρακτηριστικά και υπηρεσίες που αναπτύσσονται για να κάνει το  Bitcoin πιο ασφαλές και προσιτό για τις μάζες . Ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες για τον καθένα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις Bitcoin είναι νέες και εξακολουθούν να μην προσφέρουν καμία ασφάλιση . Σε γενικές γραμμές , το Bitcoin είναι ακόμα στη διαδικασία της ωρίμανσης.

 Οι αλλαγές που οδήγησαν το bitcoin στα ύψη
Η αύξηση της τιμής έγινε λόγο συγκεκριμένων γεγονότων:
 1. Το MtGox, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο BTC στον πλανήτη με έδρα την Ιαπωνία, συνεργάστηκε με τοCoinbase.
 2. Το πρώτο Hedge Fund με BTC άνοιξε στην Malta, με αρχικό κεφάλαιο 3.200.000$
 3. Η κρίση του €, ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.
Έχει παρατηρηθεί μεγάλη ποσότητα αγορών BTC από την Ισπανία τον τελευταίο μήνα, ενώ το ανταλλακτήριο MtGox σύμφωνα με «πληροφορίες», είχε πριν από μια εβδομάδα 6.000 νέα user accounts, πράγμα που σημαίνει πως λογικά θα «βρέξει» νέο χρήμα στα BTC οδηγώντας την τιμή ακόμη ψηλότερα.
 Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς μέθοδο πληρωμής σε ένα... εικονικό νόμισμα;
Μοιάζει όντως περίεργο. Όσοι ακούν για πρώτη φορά την ιδέα του Bitcoin το πιο πιθανό είναι ότι έχουν την ίδια αντίδραση: ότι δε μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Κι όμως μέχρι στιγμής η αγορά έχει αποδείξει το αντίθετο.
Σύμφωνα με στοιχεία η αξία του εικονικού νομίσματος ανέβηκε από 0,30 δολάρια στις αρχές του 2011 στα περίπου 600 δολάρια στις μέρες μας.Υπάρχουν 12 εκατομμύρια bitcoins, με αποτέλεσμα η «προσφορά χρήματος σε Bitcoin» να αξίζει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.Η startup εταιρεία Bitpay, η οποία επεξεργάζεται τις πληρωμές Bitcoin για λογαριασμό των πωλητών, έβγαλε πάνω από 2 εκατ. δολάρια νωρίτερα φέτος. Η Coinbase, που βοηθά τους καταναλωτές να αγοράζουν και να πωλούν bitcoins, έβγαλε 5 εκατομμύρια δολάρια και τον περασμένο μήνα η Circle έβγαλε 9 εκατ. δολάρια, σημειώνει η Washington Post. Οι φανατικοί υποστηρικτές του Bitcoin πιστεύουν ότι η peer-to-peer αρχιτεκτονική δομή του θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που η ανοικτή αρχιτεκτονική του Διαδικτύου οδήγησε σε καινοτόμες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.  Άλλοι το βλέπουν ως «αντίδοτο» στις πληθωριστικές τάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και αυτό το επιχείρημα είναι μάλλον λανθασμένο, προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.

  Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς bitcoins;
Η καλύτερη επιλογή για κάποιον αρχάριο είναι να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής, που επιτρέπουν να αγοράσετε με συμβατικά νομίσματα bitcoins από άλλους χρήστες.  Η εταιρεία μπορεί να αντλήσει μετρητά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τα μετατρέψει σε bitcoins στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.


  Τι τα κάνω αφού τα προμηθευτώ;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «πορτοφόλια», που δεν είναι άλλα από αρχεία που διαθέτουν κλειδιά κρυπτογράφησης, ή μυστικούς κωδικούς, που επιτρέπουν τη μεταφορά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Bitcoin προγράμματα που είναι διαθέσιμα για Mac, PC και Android.
Μια άλλη επιλογή είναι να τα αναθέσετε σε ιστοσελίδες γνωστές ως «διαδικτυακά πορτοφόλια». Και μια ακόμη επιλογή είναι τα «χάρτινα πορτοφόλια», όπου εκτυπώνετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, όπως μια θυρίδα.
Κάθε μία έχεις τους κινδύνους της. Η αγορά Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και υπάρχει μικρή νομική προστασία αν επιλέξετε μια λάθος «διαδικτυακή υπηρεσία πορτοφολιού».
Επόμενο βήμα είναι η... αγορά.
Υπάρχουν πολλοί «bitcoin» έμποροι στο διαδίκτυο που πουλάνε σχεδόν τα πάντα: από κοσμήματα, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και... παράνομες ουσίες.

 Μπορεί τα bitcoins να αντικαταστήσουν το συμβατικό χρήμα;
Είναι μια πιθανότητα, αν και όχι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό είναι το δολάριο.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;
Η EBA εντόπισε αρκετά χαρακτηριστικά και κινδύνους, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά νομίσματα.

Μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας στην πλατφόρμα ανταλλαγής
Εικονικά νομίσματα μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από κάποιον που τα κατέχει ή μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής. Συνήθως οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν – σε μερικές περιπτώσεις λόγω παραβίασής τους από τρίτους. Η EBA γνωρίζει περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι έχασαν οριστικά σημαντικά χρηματικά ποσά που «τηρούσαν» στις εν λόγω πλατφόρμες.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες, οι οποίες τηρούν τα εικονικά νομίσματα υπό μορφή καταθέσεων. Εάν μια πλατφόρμα ανταλλαγής χάσει χρήματα ή καταρρεύσει, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νομική προστασία -για παράδειγμα, κάποιο σύστημα εγγύησης καταθέσεων- η οποία να καλύπτει τις ζημίες από τυχόν απώλεια κεφαλαίων που διατηρούνταν στην πλατφόρμα ανταλλαγής, ακόμα και αν αυτή είναι καταχωρισμένη σε μητρώο κάποιας εθνικής αρχής.
 Τα χρήματα μπορεί να κλαπούν από το ψηφιακό πορτοφόλι σας
Όταν αγοράσετε εικονικό νόμισμα, αυτό αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, σε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή ή σε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» (smart phone). Πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια παρέχεται με ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό κλειδί ή συνθηματικό κωδικό. Ωστόσο, τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν είναι απαραβίαστα έναντι των ηλεκτρονικών πειρατών (hackers). Επομένως, όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά πορτοφόλια, μπορεί να σας κλέψουν χρήματα μέσα από αυτά. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι έχασαν εικονικά νομίσματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, οι δε προοπτικές ανάκτησής τους είναι ελάχιστες.
Επιπλέον, εάν χάσετε το κλειδί ή τον συνθηματικό κωδικό πρόσβασης στο ψηφιακό πορτοφόλι σας, μπορεί να χάσετε για πάντα το εικονικό νόμισμά σας. Δεν υπάρχουν κεντρικές υπηρεσίες καταχώρισης συνθηματικών κωδικών ή έκδοσης συνθηματικών κωδικών αντικατάστασης.
 Δεν προστατεύεστε όταν χρησιμοποιείτε εικονικά νομίσματα ως μέσο πληρωμής
Όταν χρησιμοποιείτε εικονικά νομίσματα ως μέσο πληρωμής για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών δεν προστατεύεστε με δικαιώματα επιστροφής χρημάτων που – βάσει του δικαίου της ΕΕ – προβλέπονται, για παράδειγμα, για τα εμβάσματα από συμβατική τράπεζα ή άλλο λογαριασμό πληρωμών. Επομένως, ο αντιλογισμός μη εξουσιοδοτημένων ή εσφαλμένων χρεώσεων σε ψηφιακό πορτοφόλι συνήθως δεν είναι εφικτός. Επίσης, η αποδοχή εικονικών νομισμάτων από εμπόρους λιανικής δεν τελεί υπό διαρκή εγγύηση και βασίζεται στη διακριτική τους ευχέρεια ή και σε συμβατικές συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να παύσουν να ισχύουν ανά πάσα στιγμή και χωρίς προθεσμία προειδοποίησης.
Η αξία του εικονικού νομίσματός σας μπορεί να αλλάξει ταχέως και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί
Η τιμή των Bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό παρότρυνε μερικούς καταναλωτές να επενδύσουν σε αυτά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αξία των εικονικών νομισμάτων υπήρξε ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί να σημειώσει εύκολα πτώση όπως και άνοδο. Εάν η απήχηση ενός συγκεκριμένου εικονικού νομίσματος μειωθεί, για παράδειγμα επειδή ένα άλλο εικονικό νόμισμα έγινε πιο δημοφιλές, είναι πολύ πιθανό η αξία του να πέσει σημαντικά και μόνιμα.
Εάν αγοράζετε εικονικά νομίσματα για να τα χρησιμοποιήσετε ως μέσο πληρωμής, εκτίθεστε στη μεταβλητότητα της τιμής τους: σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα χρήματα που πληρώνονται σε έναν παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό ή σε έναν λογαριασμό πληρωμών εκπεφρασμένο σε «επίσημο» νόμισμα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αξία των κεφαλαίων σας σε εικονικό νόμισμα θα παραμείνει σχετικά σταθερή.
Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους καταναλωτές εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας. Επομένως, το δίκτυο εικονικού νομίσματος είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για συναλλαγές, οι οποίες συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η κατάχρηση αυτή μπορεί να σας επηρεάσει, καθώς υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αποφασίσουν να κλείσουν πλατφόρμες ανταλλαγής και να εμποδίσουν την πρόσβαση στα κεφάλαια ή τη χρήση των κεφαλαίων που ενδέχεται να τηρούν οι πλατφόρμες για τους καταναλωτές.
 Ενδέχεται να υπέχετε φορολογικές υποχρεώσεις
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατοχή εικονικών νομισμάτων μπορεί να έχει φορολογικές συνέπειες, για παράδειγμα να υπόκειται σε φόρο προστιθέμενης αξίας ή σε φόρο υπεραξίας. Όταν χρησιμοποιείτε εικονικά νομίσματα, πρέπει να εξετάζετε κατά πόσον ισχύουν στη χώρα σας φορολογικές υποχρεώσεις.
Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;
Εάν αγοράζετε εικονικά νομίσματα, συνιστούμε να γνωρίζετε πλήρως και να κατανοείτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «πραγματικά» χρήματα, εφόσον δεν «έχετε το περιθώριο» να τα χάσετε.
Πρέπει επίσης να επιδεικνύετε με το ψηφιακό πορτοφόλι σας την ίδια προσοχή που επιδεικνύετε με το συμβατικό ή την τσάντα σας. Δεν πρέπει να διατηρείτε σε αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να μεριμνάτε για την ασφάλεια και την προστασία του. Πρέπει επίσης να ενημερώνεστε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το επιχειρηματικό πρότυπο, τη διαφάνεια στις πλατφόρμες ανταλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο το ευρύτερο κοινό αντιλαμβάνεται αυτές τις πλατφόρμες που ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
££££££££££¥¥¥¥¥¥¥¥¥€€€€€€€€€¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥£££££££££££££¥¥¥¥¥¥¥¥¥€€€
Αγορά Bitcoin
Στις παρακάτω σελίδες μπορούμε να ανταλλάξουμε τα συμβατικά μας νομίσματα για Bitcoin, με την εκάστοτε ισοτιμία.
o   LocalBitcoins.com - Μια εκπληκτική υπηρεσία που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε άτομα και επιχειρήσεις διατεθειμένες να μας πουλήσουν bitcoin. Και βγάζει αποτελέσματα και στην Ελλάδα.
o   How To Buy Bitcoins - Ένας "χρυσός οδηγός" με όλες τις επιχειρήσεις διεθνώς που εμπορεύονται Bitcoin.
o   Cash Into Coins - Εξαιρετικά απλή και γρήγορη υπηρεσία για την αγορά Bitcoin. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία του είδους στις ΗΠΑ.
o   Coinbase - Εκτός από το να φιλοξενεί το online πορτοφόλι μας, το Coinbase μπορεί και να μας πουλήσει Bitcoin. Θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες ιστοσελίδες του χώρου.
o   BitStamp - Αγορές Bitcoin με πολλά διαφορετικά νομίσματα μας επιτρέπει η συγκεκριμένη σελίδα, με έδρα τη Σλοβενία.
o   MtGox - Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες για την αληθινή ταυτότητα του Satoshi Nakamoto είναι ο ιδρυτής του MtGox, Jed McCaleb. Η συγκεκριμένη σελίδα, τον Αύγουστο του 2013, διαχειριζόταν το 60% του συνολικού όγκου συναλλαγών με Bitcoin. Fun fact: Το όνομα MtGox είχε κατοχυρωθεί για το παιχνίδι Magic The Gathering (Magic The Gathering Online eXchange). Εγκατέλειψε όμως αυτή τη δραστηριότητα για τα Bitcoin.
o   CoinJar - Χαμηλές προμήθειες για την αγορά Bitcoin υπόσχεται η συγκεκριμένη Αυστραλιανή ιστοσελίδα.

Σχόλια

 1. eToro is the #1 forex broker for beginning and professional traders.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. γεια,
  Ψάχνετε για ένα δάνειο είναι να ενισχύσει την επιχείρησή σας
  είτε ένα έργο ή να αγοράσετε
  διαμερίσματα, αν απαιτήσεων των τραπεζών της αίτησής σας
  δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν. μην ανησυχείτε, είμαι μια σοβαρή και ειλικρινή άτομα δανεισμό από το 2000; 10000000; έχει όλα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους με άλλο τρόπο το επιτόκιο είναι 3%,
  Εάν χρειάζεστε χρήματα για άλλους λόγους, έτσι δεν είναι; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.
  σοβαρή και ειλικρινή άτομα,
  Ευχαριστούμε επικοινωνήσετε μαζί μου με e-mail: rosegmez48s@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια,
  Ψάχνετε για ένα δάνειο είναι να ενισχύσει την επιχείρησή σας
  είτε ένα έργο ή να αγοράσετε
  διαμερίσματα, αν απαιτήσεων των τραπεζών της αίτησής σας
  δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν. μην ανησυχείτε, είμαι μια σοβαρή και ειλικρινή άτομα δανεισμό από το 2000; 10000000; έχει όλα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους με άλλο τρόπο το επιτόκιο είναι 3%,
  Εάν χρειάζεστε χρήματα για άλλους λόγους, έτσι δεν είναι; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.
  σοβαρή και ειλικρινή άτομα,
  Ευχαριστούμε επικοινωνήσετε μαζί μου με e-mail: rosegmez48s@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.