Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

"Χρηματοπιστωτική Αυτοκτονία μπροστά στις κάμερες.....σε λίγο στις ειδήσεις των 23/10/2014"Ήταν το 2008 όταν η χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε την πόρτα της Παγκόσμιας Οικονομίας και ουσιαστικά μπήκε με το έτσι θέλω στα σπίτια αθώων και ενόχων πολιτών. Ήταν χρηματοπιστωτική αυτοκτονία ή χρηματοπιστωτική γενοκτονία τελικά; 
Προβοκάτορες πολιτικοί, προβοκάτορες αναλυτές και προβοκάτορες οικονομολόγοι υποστηρίζουν σε άρθρα εφημερίδων, ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, και ΜΜΕ ότι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης με την ενδεχόμενη έξοδο των κρατών στις αγορές.
Όταν οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά το έτος 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 6,382 δισ. Ευρώ, σύμφωνα πάντα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και  με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ζητήθηκε από τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2014.
 Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και το Σύμφωνο Σταθερότητας το 1998,  τα κράτη-μέλη  αρνήθηκαν την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματός τους για τη χρηματοδότηση τους από τις  κεντρικές τράπεζές (Κ.Τ.). Βάση της ίδρυσης της, η ΕΚΤ στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,  δεν μπορεί να χορηγήσει διευκόλυνση ρευστότητας στα κράτη μέλη και ο μόνος τρόπος δανεισμού τους είναι ο δανεισμός από τις αγορές μέσα στο επιτρεπόμενο όριο που είναι έως 3% του ΑΕΠ τους. Έτσι η θεωρία του μονεταρισμού μετατρέπει τις χώρες να μην έχουν εθνικό έλεγχο και αφήνει τις αγορές να κερδοσκοπούν με την «ευλογία» των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ήρθε και το έτος 2017 και μείναμε ξυπόλητοι μες τ΄αγκάθια να προσπαθούμε να συνέλθουμε με τις αοριστίες της σημερινής κυβέρνησης και τις μυθοπλασίες των Βουλευτών και Υπουργών της. Αν δεν επέλθει μια οικονομική σταθερότητα είναι το μόνο σίγουρο οτι θα πονάνε οι χρηματοπιστωτικές μας πατούσες. Η ποσοτική χαλάρωση είναι η λύση, μόνο που αυτή η λύση έχει και έναν χρονοδιακόπτη. Ήδη έχουμε ξεπεράσει περίπου το μισό χρονικό διάστημα που θα μπορούσαμε να σταθεροποιήσουμε την αιματοβαμμένη οικονομία μας αλλά δυστυχώς η απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μας έστειλε πίσω στο 2010 μη μπορώντας να εξηγήσει τα πως και γιατί; Για ποια αντίμετρα μιλάμε; Για ποια πλεονάσματα; Έχουμε δολοφονήσει την οικονομία με τις κρατικές ευλογίες και τρώμε τα γλυκόπικρα κόλλυβα της. Και αντί να ασχολούμαστε με τις 921 σελίδες νέου μνημονίου που βαφτίστηκε μέτρα και αντίμετρα (πρώτα όμως τα αντίμετρα και μετά τα μέτρα), εμείς ασχολούμαστε γιατί δεν έδειξε ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ τη σύγκρουση του κ. Δένδια με τον κ. Κασιδιάρη. Έχουμε ξεχάσει ότι ζούμε στιγμές μνημονίων και δύσκολων καταστάσεων. Το 2017 είναι ένα έτος που δυστυχώς θα γραφτεί με μαύρο χρώμα στις τσέπες των πολιτών. 
Σε λίγο στα Νέα των ειδήσεων στις 20.00 με τη Νούλα Χρυσοχοΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου