Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράγωγα - "Κέρδος ή Κίνδυνος; ''


Από τη Κατερίνα Παπαφωτίκα
    Βρισκόμενοι  μέσα στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και έγινε αισθητή σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαικό επίπεδο,ακόμα και σήμερα ψάχνουμε να βρούμε τα ακριβή  αίτια που μας οδήγησαν εδώ.....Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει τυχαία...Η οικονομική ζημία που σημειώθηκε στις αγορές αλλά και η  αντιμετώπιση της ήταν και είναι μια επίπονη διαδικασία τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους  λαούς...
     Αρχικά όμως ας υπενθυμήσουμε σε όλους τους φίλους  αναγνώστες  ποια είναι η έννοια των παραγώγων χρηματοοικονομικών προιόντων.Έτσι λοιπόν ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προιόντα ορίζονται τα προιόντα εκείνα,των οποίων η τιμή αποτελεί συνάρτηση κάποιων υποκείμενων προιόντων.Για το λόγο αυτό,αναφέρονται σε μετοχές, δείκτες, ομόλογα, συνάλλαγμα κ.α. Τα γνωστότερα είναι :
Ø  Τα προθεσμιακά συμβόλαια (forwards)
Ø  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)
Ø  Τα Δικαιώματα προαίρεσης (options)
Ø  Συμφωνίες ανταλλαγής (swaps)  
      Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι μία από τις βασικές αιτίες που επιτάχυνε την οικονομική κρίση, ήταν η χρήση παραγώγων σε πολύ μεγάλο βαθμό με βασικό κανόνα τη κερδοσκοπία, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο και σε πολλές περιπτώσεις  χωρίς και την απαιτούμενη κατάρτηση απ’τη πλευρά των επενδυτών.Απ’την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν τη χρήση των παραγώγων.σ’αυτό το σημείο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρχικός λόγος της δημιουργίας και χρήσης των παραγώγων,ήταν η αντιστάθμιση του κινδύνου και πιο συγκεκριμένα του επιτοκιακού.
     Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και αυτό γιατί τα παράγωγα ως  εργαλεία είναι χρήσιμα με τη προυπόθεση όμως ότι θα χρησιμοποιηθούν ορθολογικά....Αν όχι, τότε σίγουρα τα αποτελέσματα που θα έχουμε σε επίπεδο οικονομίας, θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικά....Κάτι τέτοιο βέβαια σημειώνεται πάντα όταν το μέτρο και ο έλεγχος χάνεται....
     Η συμβουλή μας λοιπόν σε κάθε επενδυτή που ενδιαφέρεται σοβαρά ως προς τα παράγωγα αλλά και όλα τα επενδυτικά προιόντα γενικότερα,θα ήταν να στρέφεται σε οργανωμένες αγορές, να γνωρίζει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του προιόντος πριν την επένδυση,να έχει υπολογίσει εκ των προτέρων το κέρδος ή τη ζημία που μπορεί να του αποφέρουν και κυρίως για την όποια επένδυση να έχει εξασφαλίσει το κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για την επένδυση χωρίς όμως να «πειράξει» το κεφάλαιο που απευθύνεται στο κομμάτι της κάλυψης των αναγκών του.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΦΩΤΙΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.