Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Blackrock: Ένας μεγάλος και άγνωστος Κολλοσός.......Η Blackrock, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, ιδρύθηκε το 1988 με έδρα της τη Νέα Υόρκη ως η κορυφαία πάροχος επενδυτικών και συμβουλευτικών λύσεων διαχείρισης κινδύνων.  Βασικό της αντικείμενο είναι η αξιολόγηση των επιπέδων των επισφαλειών των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών της Ελλάδας. Όταν η Blackrock θα ολοκληρώσει τον έλεγχο των τραπεζών θα παραδώσει πόρισμα στην ΤτΕ βάσει την εκτιμώμενη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. 
Η εκτίμηση της  θα είναι για την τριετία 2012-2014 με βασικό της κριτήριο τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης, εάν προκύψει ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια τότε θα ζητηθεί η ενίσχυση των κεφαλαίων τους.  Για την εκτίμηση των ζημιών από το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων σε σχέση με τη μεθοδολογία της Blackrock και σύμφωνα με την έκθεση της, προκύπτει ότι τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων ανήλθαν στα 70,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,2 ήταν συνδεδεμένα μέσω εγγυήσεων του κράτους.  Η Blackrock βασίστηκε σε ορισμένα οικονομικά μοντέλα όπου πρόβαλλαν τις μελλοντικές ταμειακές ροές και την απώλεια των κεφαλαίων με βάσει τις εκτιμήσεις του ρυθμού αποπληρωμής του δανείου και την αξία των εξασφαλίσεων.  Επιστρατεύτηκαν εμπειρογνώμνονες όπου αποτίμησαν την τρέχουσα αγοραία αξία των ακινήτων ώστε να διασφαλιστεί η συντηρητική αποτίμηση των ακινήτων.  Ακολούθησε σύγκριση της αξίας των ακινήτων σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε από τους ίδιους τους ειδικούς με την αρχική έκθεση που είχε δοθεί από τις τράπεζες.   Το αποτέλεσμα της όλης συντηρητικής εκτίμησης ήταν η μείωση της αξίας των ακινήτων όπου θα χρησιμοποιούνταν ως κάλυψη ζημιών από ανεξόφλητα δάνεια.  Η Blackrock χαρακτήρισε ως ανεξόφλητα δάνεια εκείνα που έχουν αναδιαρθρωθεί ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους το χρονικό διάστημα έως την αποπληρωμή τους.  Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βάσει των στοιχείων τον Ιούνιο του 2011, προσαρμόστηκε από το 14,6% - 21,8%.  Για να προσδιοριστούν οι ζημιές από τον παραπάνω δείκτη, λήφθηκαν υπόψη τα εξής κριτήρια: α) οι δαπάνες έως την πώληση του ακινήτου, διάφορα έξοδα συντήρησης ή νομικά έξοδα όπου κυμάνθηκαν στο 17% της αξίας του ίδιου του ακινήτου β) η αξία του ακινήτου για εξασφάλιση έως τη διάρκεια εκκαθάρισης με βάσει την εξέλιξη του δείκτη τιμών της ιδιοκτησίας αλλά και γ) την έκπτωση της αξίας του ακινήτου λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία κυμάνθηκε στο 39%.
          Με βάσει όλων των παραπάνω, η εκτίμηση της Blackrock ήταν ότι θα μεσολαβούσε ένα χρονικό διάστημα δύο ετών μέχρι τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, όπου η ΤτΕ ζήτησε να αυξηθεί αντί των δύο ετών σε τρία έτη το χρονικό αυτό διάστημα έτσι ώστε εάν χαρακτηρισθούν τα δάνεια μη εξυπηρετούμενα τότε να ακολουθήσει η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ψευτο Greek σελέμπριτι του πολιτικού συστήματος

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Ο παρά φύση βιασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον δεδομένος είτε πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είτε και κατά την διάρκεια αυτής. Οι μεταμορφώσεις του γνωστού για όλους μας δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν κάνει τον Έλληνα πολίτη να πιστεύει οτι επιλέγει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα που θέλει για να τον αντιπροσωπεύσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Απλά δεν έχουμε καταλάβει, ότι διανύουμε τα χρόνια που τον πολιτικό τον καλύπτει ο μανδύας του ψευτο γκρικ σελεμπριτι! Με όλη την έξαρση της υποκρισίας και τα δηθεν που τολμούν να εκφράζουν στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, με ακραία παραδείγματα δηλώσεων οι Πολάκηδες και Γιακουμάτοι, για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, υποδύοντας τους αρρενωπούς οικογενειάρχες στους ψευτοπολιτικούς υψηλούς κύκλους των Αθηνών.

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. Άγρια κράζουν για αίμα διψούν, τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''
Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες…. Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Χώρα με βλέμμα μαρμαρωμένου βασιλιά αιώνια χαμένη στη δίνη της απληστίας

Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου
 Και φαίνεται να στέκει εκεί μαρμαρωμένη, αιώνια βυθισμένη στο σκότος των άπληστων πολιτικών της, ενώ αυτές τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι κόντρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για ποια ανύπαρκτη κυβέρνηση αλλά πιο διφορούμενη αντιπολίτευση γίνεται λόγος(;). Ίσως από τα πιο δύσκολα χρόνια που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, οι βουλευτές ντύνονται ηθοποιοί, τα σκηνικά άλλοτε μουντά άλλοτε μαύρα και ραγισμένα, και τα ρούχα των ηθοποιών μέσα στην χλιδή και στο στρας λαμπυρίζουν και προκαλούν την άλλοτε "αποκοιμισμένη" κοινωνία μας.